BILJNE RECEPTURE PROTIV ZATVORA I ZA DOBRU PROBAVU

Evo nekoliko čajeva i drugih lijekova biljnog porijekla koji se koriste kod nas i u svijetu na osnovu stoljetnog iskustva i novijih kliničkih ispitivanja protiv zatvora, za redovnu stolicu te za ćišćenje (laksansi, purgansi):

Tvrda stolica je sve češći problem današnjice. Zbog užurbanog načina života i loše ishrane, danas se sa ovim tegobama susreće svaka treća osoba u svijetu. Industrijski prerađena hrana i manjak vlakana u ishrani  predstavljaju glavni preduslov za to.

Neuredna stolica i loša probava  su najčešće praćene  i sa ostalim tegobama: nadutost stomaka, česte glavobolje, neraspoloženje, migrena, grčevi u stomaku, opšta slabost i mnoge druge neugodnosti.

Osobe koje imaju hroničan zatvor i neredovno pražnjenje crijeva svakako se trebaju obratiti ljekaru. Gimnastika, kretanje, plivanje, sirova hrana u svakodnevnoj ishrani kao i ljekovito bilje mogu znatno umanjiti tegobe.

U liječenju zatvora najviše pomažu lična higijena i pravilna ishrana. Kretanje, gimnastika, plivanje, svakodnevno uzimanje svježeg povrća i voća bogatog celulozom (kupus) i upotreba određenog ljekovitog bilja pomažu bolesnicima koji pate od zatvora.

Protiv zatvora najčešće se koriste sljedeće biljke: vodopija, bojanka, bobičasta paprat i slatki korijen. Na osnovu ličnog iskustva izabrat ćete biljku koja će imati najbolji učinak u vašem slučaju. Preporučuje se da ni jednu od biljaka ne koristite duže od šest mjeseci.

Povezanost tjeskobe i depresije sa zatvorom

Poznato je kako je psihološko stanje povezano s gastrointestinalnim zdravljem, a nova istraživanja sugeriraju kako postoji veća vjerovatnost da žene s Hroničnom konstipacijom osjećaju tjeskobu ili depresiju nego žene koje nemaju probavnih problema.

Proučavajući 34 žene s Hroničnom konstipacijom, istraživači u Velikoj Britaniji povezali su emotivni problem s promjenama u sistemu živaca koji pomažu kontroli rada crijeva.

Veća je vjerovatnost da će se žene s Hroničnom konstipacijom žaliti na tjeskobu i depresiju te da se neće osjećati dovoljno „ženstveno“. One, uz to, mnogo teže uspostavljaju bliske odnose. Istraživači su otkrili kako je rektalna prokrvljenost slabija što je lošije psihološko stanje pacijentice.

NAJBOLJI RECEPTI

Laneno sjeme u kamilici

Punu kašiku lanenog sjemena stući u stupi, preliti sa 200 g mlakog čaja od kamilice, ostaviti da malo stoji da bi se iz sjemena izlučila sluz i odjednom popiti. To ponoviti 2-3 puta na dan.

Osobe koje dugo pate od hroničnog zatvora moraju i češće tokom dana uzimati taj lijek i to bez straha, jer lanena sluz ne škodi.

Mješavina žestike i sladića

Po 30 grama kore krkavine ili žestike, plodova krkavine i korijena sladića stucati u prah i tome dodati 10 g cvijeta crnog trna. Ostaviti da malo stoji, te odjednom popiti. To ponoviti 2-3 puta na dan.

Pripravak od metvice

Mjesec dana treba stavljati svaku veče u čistu posudu po 15 dkg svježe pitome metvice ili 5 dkg suhe u litar vode i to popariti u čistoj posudi, dok se pola ne ukuha. Tada skinuti s vatre, ohladiti, procijediti u čisto staklo, začepiti, i početi na prazan želudac piti po malu čajnu šoljicu i dalje svakog sata po jednu šoljicu dok ima tekućine.

Uzima se sljedeća hrana: ječam, pšenica, riža, makaroni, cvjetača, kelj. Sve dobro skuhano, ne puno slano. Mlijeko kuhano i pravo maslo. Od hljeba se uzima dvopek.

 Krkavina i celer

Uzeti po 30 grama krkavine, plodova krkavine i korijena celera i 10 grama komorača. Sve to usitniti, pa jednu kašiku te mješavine kuhati 2-3 minute u 200 grama vode. Kad se ohladi, zasladiti medom i popiti. To ponoviti 2-3 puta tokom dana.

Popis Francuske farmakopeje iz 1937.godine

Potrebno je: 20 grama plodova mahuna sena, po 20 grama zohvina (bazgina) cvijeta i plodova anisa i po 5 grama plodova komorača i kiselog kalijevog tartarata. Sve to pomiješati. Jednu kašiku mješavine prokuhati 3 minute u 200 grama vode, pa kad se ohladi, odjednom popiti.

 Cvjetni čaj za čišćenje

Potrebno je po 10 grama cvijeta od crnog trna, kamilice, zohve (bazge), bijele mrtve koprive, maka turčinka, bijelog i crnog sljeza, 15 grama kore krkavine i 15 grama plodova krkavine. Sve to usitniti, pa jednu kašiku te mješavine kuhati 2-3 minute u 200 grama vode. Kad se ohladi, zasladiti medom i popiti.

Čaj se, prije svega, preporučuje za djecu i za vrlo osjetljive odrasle osobe.

 Čaj od vodenog mažurana

30 g sjeckanog suhog korijena vodenog mažurana na litar vode, kuhati 2 minute i ostaviti da odstoji 15 minuta, piti šoljicu prije 2 glavna obroka.

Čaj od maline

Uzeti 20 g listova maline na litar vruće vode, ostaviti da odstoji 10 minuta: piti 2 šoljice dnevno.

 Protiv plinova i meteorizma

Potrebno je po 25 grama komorača, anisa, kima i korijandra. Sve to stucati, pa jednu kašiku te mješavine kuhati 2-3 minute u 200 grama vode. Kad se ohladi, zasladiti medom i popiti. To ponoviti 2-3 puta tokom dana.

Ovaj čaj se preporučuje prije svega osobama koje pate i od plinova, napuhnuća, meteorizma.

 Čaj od bobičaste paprati

30 g bobičaste paprati na litar vode, prokuhati, ostaviti da odstoji 10 minuta, procijediti; dobivena količina dovoljna je za 2 dana; piti u čašama.

Čaj od majske ruže

50 g suhih latica majske ruže na litar vruće vode, ostaviti da odstoji 10 minuta; piti 2 šoljice dnevno.

Čaj od raži

30 g zrna raži na litar vode, kuhati 10 minuta; piti 2 šoljice dnevno

 Ricinusovo ulje

Jedna-dvije kašike ricinusovog ulja (ali nikako ricinusovo sjeme, jer je ono vrlo otrovno, pa može izazvati i smrt!). Ricinusovo ulje nije otrovno i može se dobiti u svakoj apoteci, ali budući da ima vrlo neugodan okus i teški miris, ulju se dodaje limunov ili neki drugi sok ugodnog okusa i mirisa.

Ne smije se upotrebljavati tehničko ricinusovo ulje, jer je i ono vrlo opasno, zato što iz njega nisu odstranjeni otrovni sastojci (smrtonosni toksalbumin ricin)!

Ricinusovo ulje (vrlo je korisno i pored lošeg ukusa) davati odraslima do 2 kašike, a 1 kašičica za djecu.

 Smokve i listovi sene

Pola kilograma smokava operite i sameljite u mašini za mljevenje mesa i s 5 grama brašna od listova sene zamijesite tijesto. Zatim oblikujte kobasice, zavijte u foliju i čuvajte u hladnjaku. Svaki dan ujutro na prazan želudac jedite poput lješnjaka velik komadić te kobasice (djeca 1/3 toga), tako dugo dok probava ne postane normalna (Receptura austriojske travarke Marije Treben)

 Čaj od listova breskve

Kašiku osušenih cvjetova prelijemo s pola litre prokuhane vode. Pijemo po jednu šoljicu čaja na dan, a djeca samo po jednu kašiku.

Mješavina matičnjaka, stolicnika…

Izmiješati u istim omjerima matičnjak, paprenu metvicu i stolisnik. Tri kašike mješavine biljaka poparimo litrom prokuhane vode. Ostavimo da odstoji deset minuta, te čaj pijemo tri puta na dan, prije obroka.

Orahovi listovi, pelin…

Mješavina orahovih listova, pelina i vodopije je izuzetno efikasan i učinkovit čaj protiv opstipacije. Uzeti u istom omjeru sve tri ove biljke.
Jednu kašiku te mješavine kuhati nekoliko minuta u 200 grama vode. Piti jednu šoljicu čaja prije doručka

 Maslinovo ulje na prazan želudac

Zatvor se može izliječiti maslinovim uljem koje se uzima u akutnim slučajevima ujutro na prazan stomak. U 1 kašiku maslinovog ulja dodati nekoliko kapi limunovog soka i piti ujutro natašte.

Savjeti i recepti travarke Marije Treben

SMOKVE I ŠLJIVE – omekšane tokom noći u hladnoj vodi, a ujutro zagrijane, uzimati prije doručka ili kao doručak izuzetno dobro djeluju kod zatvora.

VODOPIJA je posebno djelotvorna. Pijete li pola ili cijelu šoljicu čaja na prazan želudac i najtvrdokornija stolica bit će izliječena. Takođe, s čajem od vodopije kod pretjerane pretilosti postižu se izvrsni rezultati.

Svaki dan se krećite na svježem zraku promijenite ishranu – jedite voće i povrće, krupno mljeveno brašno i raž.

HRANA KOJA POMAŽE KOD OPSTIPACIJ

Bolesnici koji pate od zatvora moraju paziti i na hranu. Evo provjerenih narodnih lijekova iz kuhinje koji se kod nas i u svijetu uspješno koriste protiv zatvora:

Kompot od šljiva i suhih smokava; naveče ih namočimo, ujutro podgrijemo i pojedemo, a tekućinu popijemo. Smokve i šljive možemo upotebljavati kao kompot ili marmeladu.

Svjež i kiseli kupus, rasol, korabica i kelj su sjajna hrana koja pomaže regulisanju probave.

Od opomoći su i plavi patlidžan, blitva, mrkva, kiseljak, špinat, luk ili zimski luk, bijeli luk, krompir ili paradajz.

Salatama dodati neku vrstu bokvice – na primjer, salata od vodopije, žutog smilja, maslačka…

Svježi plodovi – višnja, crveni ribizl, ogrozd, trešnja, naranča, breskva, jabuka, šljiva, grožđe; ujutru natašte preporučuje se pojesti kompot od smokava ili tikvica.

ROTKVA – narežemo je na listiće, malo posolimo, dodamo sirćeta i ulja te malo bijeloga i crvenog luka.VOĆE – Borovnica (svježe zrele bobice), bijeli luk, jabuka (kuhana ili pečena), šumske jagode…

JABUKOVO SIRĆE – dvije kašičice sirćeta stavimo u dva decilitra  mlake vode, a pijemo na prazn želudac.

REPA – natašte uzimamo dvije ili više kašika ugrijane vode u kojoj je kiseljena repa.

Purgativi ili čajevi za čišćenje?

Kod tvrde stolice i zatvora ne biste nikako trebali uzimati tablete za čišćenje (purgative). Bolje je povremeno piti čajeve za čišćenje.

Takođe, izbjegavajte teško probavljiva jela (mahunarke, konzervirana jela i pojedine začine, čokoladu, previše jaja, meso). Pobrinite se za dovoljno kretanja. Svakako izbjegavajte pušenje, jaka pića i žurbu.

ZA LOŠU PROBAVU

SLJEZ S MEDOM – Pije se 4o dana po tri puta na dan, na prazan želudac, u podne i naveče po šoljicu čaja od bijelog sljeza s medom (Altehaea officinalis L). Uzme se 20 g sljeza na ½ litre vode, 12 sati se drži potopljeno u vodi i u istoj vodi se prokuha, a onda se pridoda još 2 kašike meda i kuha 5 minuta. Time se probava izvanredno popravlja. Uz taj lijek preporučuje se stomak i želudac uvijek grijati.

BOSILJAK U VINU – Probavu takođe izvrsno popravlja i bosiljak (Ocimum basilicum L). Uzme se jedna boca, napuni do polovice bosiljkom, lišćem i cvatom, nadolije se vinom i ostavi 8 dana. A može se upotrijebiti po nuždi već i za dan-dva. Na 2/3 ovog vina doda se 1/3 octa i pije 40 dana po 3-4 velike kašike.

(aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!