Na sihir niko nije imun, tvrdi sarajevska iscjeliteljka Kada Radetinac: Od mene pomoć traže hodže, popovi, svećenici i fratri!

Najnoviji primjer iz prakse sarajevske iscjeliteljke i vidovnjakinje Kade Radetinac zorno ilustruje kako na sihir i napad crnomagijaša, skoro pa niko nije imun.

– Bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Aiše, radijallahu anha, da je rekla: Allahovog Poslanika je opsihirio Židov koji se zvao Lebid ibn El-E’asam iz židovskog plemena Benu Zurejk. Tako da se Allahovom Poslaniku pričinjavalo da radi nešto a on to ne radi. Sad, ako je božiji miljenik i najdraže Allahovo stvorenje moglo postati žrtva sihira, jasno je kao dan koliko je zlo kao zlo jako i kako mu je skoro svako podložan – kazuje Kada Radetinac.

Dodaje kako nije rijedak slučaj da od nje pomoć traže i sveštena lica, hodže, popovi, fratri…

– Obaj posljednji slučaj je specifičan po tome što se taj hodža u neka doba počeo baviti nedozvoiljenim stvarima. Liječio je ljude od džina, pisao neke hamajlije, pa su se džini okomili na njega. Počelo mu se priviđati. Jedne je prilike, to mi je ispričala njegova žena, a on i drugi ljudi njoj, za vrijeme džuma namaza, napustio džamiju!

– On je u više navrata zloupotrijebio svoj časni poziv. Ne bih ja pričala u detalje šta je on sve radio ali, u Krajini je bio cijenjen i poznat kao dobar insan i čestit čovjek. S puta je skrenuo prije dvije godine. Polakomio se za novcem.

– Uglavnom, situacija je postala vrlo opasna. Čudne stvari su se počele priviđati i njegovim ukućanima. Nisu mogli klanjati. Čim bi uzeli abdest, desilo bi se nešto zbog čega bi ga izgubili. Kad bi pošli učiti iz Kur’ana, ostali bi bez daha ili glasa. Ma svega je bilo.

– Malo im se situacija smirila u ramazanu, ali prvog dana Bajrama, sve se vratilo na staro. Tad mi se obraća i pomoć traži njegova supruga. Radila sam sa njima četiri dana i spasila ih od zla – priča Kada.

No, tu se priča ne zaustavlja. Saznavši da mu se rođak spasio od zla, hodžin amidžić krišom posjećuje Kadu.

– Nazvao me, predstavio se i veli, ako si pomogla njemu, možeš sigurno i nama. Mi živimo u ukletoj kući. Morali smo se iseliti. Čudne stvari viđamo.

– A oni su se stvarno iselili. Cijela porodica napustila porodičnu kuću i otišli u neki stan pod kiriju. Ja sam im odmah rekla šta je podrijedi. Dok su živjeli u inostranstvu, vrlo zlim ljudima su dali kuću na korištenje. Poslije tih ljudi, kuća je ostala nafilovana negativnom energijom. Sve sam im rekla, gdje sihire da traže. Ispod praga, čak u ključaonici. Sve su našli, bacili, uzeli moju vodu, olovne medaljone, zaštitili se Životnim pečatom. Uselili se opet u svoju kuću.

– I tako, dobar glas se daleko čuje, širi se. Drago mi je što sam pomogla ovim ljudima – kaže Kada.