Na planini Kožuv raste „Goli čovjek“ i izvire ljekovita „Smrdljiva voda“

Planina Kožuv na jugu Makedonije bogata je raznolikom florom i faunom, a krije i jedno vrlo rijetko drvo neobičnog imena – “Goli čovjek”.

Više od pola ove planine, čiji je najviši vrh Zelenbeg na 2.171 metara nadmorske visine, nalazi se u Makedoniji, a njen manji dio u Grčkoj. Na njenim istočnim padinama, u kanjonu rijeke Crna, može se naći ovo zanimljivo drvo koje tokom dana tri puta mijenja boju.

Ujutro je zelenskasto, tokom dana je boje ljudske kože, a uveče prelazi u crvenu. Dva puta godišnje se “presvlači”. Tada svoju rapavu koru mijenja svojevrsnom kožom koju, kada dodirujete, imate osjećaj da dirate čovjeka, a tako je ova čudna biljka dobila i ime.

Kožuv planina krije još neobičnih tajni, a jedna od njih je i takozvana Smrdljiva voda. Riječ je o izvoru na visini od 850 metara nadmorske visine. Voda na tom mjestu ima neugodan miris koji podsjeća na pokvarena jaja, a oni koji su probali, kažu kako je i specifičnog (neprijatnog) ukusa.

Uprkos neugodnom ukusu i mirisu, poznata je kao vrlo ljekovita voda koju koriste oboljeli od bolesti urinarnog trakta, teškoća s bubrezima i probavom (aura.ba)