NA OVOJ SLICI KRIJE SE RIJEDAK SIMPTOM RAKA DOJKE! I SVAKA ŽENA OVO MORA DA ZNA!

Oktobar je međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke i idealno vrijeme za podsjećanje na važnost prevencije ali i samopregleda.

Simptomi raka dojke mogu biti vrlo očigledni, poput grudvice na grudima, ali mogu da budu i potpuno zanemarljivi, kao na primjer osip.

Claire Warner je imala samo jedan simptom – rupicu ispod lijeve dojke. Sudbina je htjela da baš u tom trenutku naiđe u novinama na tekst o raku dojke pa je odlučila da provjeri o čemu se radi. Ljekari su joj rekli dijagnozu – u pitanju je zaista bio rak. Sa njim se izborila uz pomoć hemioterapije i radioterapije, a njena fotografija na Facebooku postala je viralna.

– Nisam ni sanjala da ću ikad u životu postaviti ovakav status i fotografiju na Facebooku. Ali, molim vas, pročitajte i još važnije, pogledajte. Ovo je slika moje lijeve dojke. Mala modrica je mjesto biopsije. Rupica koja jedva da se vidi sa lijeve gornje strane je rijedak simptom raka dojke. Trepnite i nećete ga vidjeti. Ja sam ga primijetila zahvaljujući tekstu na koji sam naišla na Facebooku. Jedna sam od sretnica jer sam ga uhvatila u ranoj fazi i imam sve osnove da vjerujem da ću se izvući. Kvržica u mojoj dojci postoji iako je ne vidim i ne osjećam. Ne osjećam se loše. U suštini mi nije ništa osim što imam rupicu na grudima. Molim vas, dobro posmatrajte sebe i tjerajte svoje voljene da se pomno pregledaju. Ako sam ovom slikom pomogla samo jednoj osobi, moj cilj je ostvaren – napisala je Claire uz fotografiju.