NA „OTOKU SREĆE“ NESTAJU GLAVOBOLJE, BRONHITIS, ASTMA, ŽENE ZATRUDNE…

U ovoj oazi plitkih pješčanih uvala, ljepote i zdravlja preko ljeta svoj kutak je pronašla i čuvena sarajevsko – bečka bioenergičarka Tanja Abadan – Mehmedagić. Ona je unazad nekoliko zadnjih godina pokrenula zanimljive projekte posvećene alternativnim metodama liječenja, te grupne terapije za pacijente koji se odluče da kombinuju prirodne terapije za zdraviji život, poput joge, biodanza, brema, CCHI GONG-a.

 

Za ostrvo Susak koje se nalazi na sjeveru Hrvatske, prema Italiji, kažu da je „Otok sreće“. To je jedini jadranski otok bez stijenja i kamenja, sazdan samo od pijeska i prapora, na kojem van turističke sezone, živi stotinjak stalnih stanovnika. Tokom ljeta broj privremenih stanovnika se penje na desetine hiljada.

Susak je smješten na otvorenom moru u području Istre, okrenut prema Italiji, Rijeci i Lošinju, ljepotom plaža, bogatstvom flore i faune (poznato je 80-tak vrsta ljekovitih trava koje ovdje uspijevaju), neodoljivo osvaja svako naše čulo. Imate osjećaj da je stvoren za vječnost i trajno uživanje u ljepoti Božijeg stvaranja. Ovdje počinjete da uživate, počinjete da gubite strahove i da osjećate sebe i stapate se s prirodom.

 Tretmani

Na Susku, već nakon dva dana boravka zaboraviš na sve; više ne znaš koji je dan i nije te ni briga. Glavno da je vrijeme lijepo, da je more mirno, da liganja uvijek ima…Ni novine ne poželiš pročitati. Doduše, i nema ih svakodnevno. Dolaze svaki treći dan ili jednom sedmično.

–          Čim nema novina, nema ni politike. Ljepši je život uz pjesmu valova, sunce, kupanje, ribu… – kažu domaćini.

U ovoj oazi plitkih pješčanih uvala, ljepote i zdravlja preko ljeta svoj kutak je pronašla i čuvena sarajevsko – bečka bioenergičarka Tanja Abadan-Mehmedagić. Ona je unazad nekoliko zadnjih godina pokrenula zanimljive projekte posvećene alternativnim metodama liječenja, te grupne terapije za pacijente koji se odluče da kombinuju prirodne terapije za zdraviji život, poput joge, biodanza, brema, CCHI GONG-a.

Ipak, projekat „Preporođaj“ (Reberthing) je kruna Tanjinog rada u preko 30 godina dugoj karijeri bioenergičara. Treba li podsjećati da je čuvena Ruskinja Džuna upravo Tanju najavila kao svoju nasljednicu.

–          Za sve ove projekte Susak nije slučajno izabran; ovdje je energija u ogromnom usponu, a elementi zraka, zemlje, vode i drveta su u harmoniji. Dakle, postoje svi preduslovi da se ljudi ovdje veoma brzo oslobađaju stresa, danas najvećeg i najopasnijeg neprijatelja našeg zdravlja – kaže Tanja.

Novo rođenje

Jedno istraživanje je pokazalo da boravak na plaži u blizini mora, u kombinaciji sa bioenergijom ili fitoterapijom ima nevjerovatne ljekovite prednosti za čovjeka. Zvuk morskih valova ima ljekovit efekat na naš um i izaziva duboko stanje relaksacije, a bioenergija  pomaže za svako oboljenje. Izuzetno su se pokazale djelotvorne i blagotvorne terapije za kičmu, noge, paraliziranu djecu, disajne puteve, glavobolje, nesanicu…

–          Ljudima je potrebno samo jedno, a to je da vjeruju i da prime energiju. Sve ostalo je jednostavno, vaše tijelo zna šta će uraditi dalje! – poručuje na kraju Tanja.

Na Susku, nakon odmora i tretmana bioenergijom postajete preporođena osoba! Ne samo što ste doživjeli svoje novo rođenje i što ste se sreli sa svojom najvećom traumom „oči u oči“, ovdje shvatate da je moć u prirodi i vama.

Jedan je poznati liječnik rekao da je vrlo lako da se izliječimo od naših bolesti. Pitali su ga – kako, a on je rekao

–          Samo ih zaboravite.

Na Susku ih je moguće zaboraviti. I zaista ih zaboravljate. Samo more, miris, mir, poj ptica, blagi povjetarac, Tanjine ruke koje liječe…

Zbogom migreni, bronhitisu, astmi…

Još je 1912. godine austrijski ljekar Ernest Mayerhofer otkrio da je Susak prirodno lječilište za mnoga oboljenja, posebno sa ona disajnih puteva. On je ovdje primjenjivao talasoterapiju za djecu sa astmom, hroničnim bronhitisom, raznim alergijama i sličnim problemima disajnih puteva. Lokacija je također bila savršena za druga oboljenja kao što je kožni osip, hronični reumatizam, kao i razne infektivne bolesti. Tada je izgrađen manji hotel i koliba za aeroterapiju.

Ovim putevima danas nastavlja Tanja Abadan – Mehmedagić. Upravo na tretmanima kod nje na Susku veliki broj dječaka i djevojčica su se trajno riješili bronhitisa i astme. Dišu punim plućima.

Jedan italijanski bračni par evo već treću godinu dolazi na Susak. Ovdje je gospođa talosoterapijom i bioenergijom izliječila migrenu. Kaže, već tri godine ne zna šta su glavobolje. Na Susak dolazi da se zahvali Bogu, Moru i Tanji za zdravlje, ali i da napuni baterije do narednog ljeta.

More ispire bolesti

Kombinacija sunca, mora i pijeska je vjerovatno najprirodniji oblik terapije dostupan čovječanstvu. Nekoliko istraživanja dokazalo je činjenicu da nam more pomaže u obnavljanju fizičkog, mentalnog i emocionalnog blagostanja.

Morska voda je korisna u modernoj medicini, povećava elastičnost kože i poboljšava cirkulaciju, pomažući tijelu da prenosi krv u sve vitalne organe. Tijelo, kada je uronjeno u toplu morsku vodu, apsorbira minerale koji su mu potrebni kroz kožu. Među mnogim mineralima koji se nalaze u moru, nalazi se i jod koji pomaže tijelu u borbi protiv infekcija.

Osobama koje imaju poremećaje spavanja se savjetuje da budu u blizini mora što je češće moguće, jer morski zrak pomaže u osjećaju opuštenosti. Čak i hodanje po pijesku neutralizira utjecaj slobodnih radikala u našem tijelu, jer pijesak sadrži minerale koji su potrebni ljudima.

Morska voda je lijek za astmu, osteoporozu, depresiju, dermatitis, ekceme, poremećaje nakon trudnoće i fatalne infekcije.

Na Susku postoji i „ljekovita plaža“ za žensku neplodnost. U uvalama Bok i Spiaza, pola metra ispod pješčanog dna, nalazi se ljekoviti crni pijesak, za koji je utvrđeno da ima ljekovita svojstva kod ženske neplodnosti. Ovdje se svakodnevno mogu vidjeti žene kako leže premazane ovim crnim pijeskom. Nakon toga odlaze na tretmane bioenergijom kod Tanje.

O ljekovitosti mora i bioenergije kod ženske neplodnosti najbolja nam je posvjedočila ovdašnja stanovnica Dina. Pet godina nije mogla zatrudniti. Onda su je uputili da se kupa i leži u pijesku u uvali Bok, a nakon toga sve to da „pojača“ bioenergijom. I onda je krenulo, rodila je sedmero djece.

–          Ja sam dokaz da svako ko ima problema s plodnošću, treba doći na Susak, i stvar će odmah uspjeti. Još to malo Tanja odradi bioenergijom, djeca se rađaju – kaže Dina.

 

(aura.ba)

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!