Na ostrvu zlatnih otrovnica nećete preživjeti duže od jednog sata

 Zmije se hrane uglavnom pticama, no da dođe do ugriza čovjeka važno je znati kako otrov zlatne zmije doslovno otapa ljudsko meso na mjestu ugriza te je čak pet puta jači od otrova zmijskog rođaka  s kopna

Ostrvo zmija, Ilha da Queimada Grande je 430.000 metara kvadratnih veliko ostrvo koje se nalazi 32 kilometra od obale federalne države Sao Paulo u Brazilu.

Iz zraka izgleda zapanjujuće lijepo – bujna zelena vegetacija, prekrasna stjenovita obala okupana Suncem i kristalno čisto more.

Poznato kao ostrvo zmija ovo mjesto je dom najsmrtonosnijih otrovnica na svijetu, koje se tamo broje u hiljadama. Na Zemlji ne postoji mjesto na kojem je koncentracija zmija otrovnica veća – ističu naučnici.

 Zmija na svaki metar zemlje

S obzirom da njegova površina iznosi tek 0,45 kvadratnih kilometara – tamo ne samo da ćete zasigurno vidjeti zmiju, već ćete vidjeti na stotine njih, odnosno jednu zmiju na svaki metar zemlje.

Jedini dokaz ljudskog postojanja čini svjetionik izgrađen kako bi se izbjegli brodolomi. Neko je morao izgraditi svjetionik i upravljati njime, a prema Smithsonianu je u ranim 1900-ima na otoku živio čovjek zadužen za to. Prema predaji, posljednji svjetioničar i njegova porodica nisu preživjeli, jer su navodno zmije ušle u njihov dom kroz otvorene prozore.

Druga strašna priča govori o ribaru čiji se čamac nasukao na obalama otoka, pa se on morao iskrcati. Dok je pokušavao ubrati banane, zmije su ga zaskočile s drveta. U pokušaju bijega do obale, navodno je ugrizen više od desetak puta.

Zmije se hrane uglavnom pticama, no da dođe do ugriza čovjeka važno je znati kako otrov zlatne zmije doslovno otapa ljudsko meso na mjestu ugriza te je čak pet puta jači od otrova zmijskog rođaka  s kopna.

Smrtonosna vrsta koja se lokalno naziva Ilha de Queimada Grande poprilično je nepoznata, a razlog leži u tome što joj je ovo ostrvo jedini dom. Ima prekrasnu zlatnu boju, a glava joj je u obliku koplja. Ta je porodica zmija odgovorna za oko 90 svih smrtnih slučajeva ugriza u Brazilu.

Čak i s protuotrovom šanse za smrt iznose oko 3 posto, a simptomi uključuju zatajenje bubrega, krvarenje u mozgu, krvarenje u crijevima i nekrozu mišićnog tkiva. No, to su i dalje zlatne zmije kopna – sada zamislite šta radi ona pet puta potentnija s ostrva.

Njihov otrov organe pretvara u kašu

Zamislite najgori mogući scenarij ugriza zmije. E, pa, još gore, kažu stručnjaci. Na primjer, ugriz crne mambe “gasi” nervni sistem, izaziva paralizu, te u 100 posto slučajeva uzrokuje smrt (osim ako se žrtva ne nalazi jedan metar udaljena od protuotrova).

Čini se kako ne bi moglo biti gore od toga, osim činjenice kako otrov crne mambe ne pretvara vaše unutarnje organe u kašu i tekućinu. Ne postoji slučaj u kojem je neko preživio dovoljno dugo da bi dospio u bolnicu.

– S ovim zmijama riječ je o osobito bolnoj smrti – objašnjava biolog Bryan Fry, jedan od šačice ludih istraživača koji su se usudili posjetiti otok.

“U svakom slučaju umrijet ćete vrišteći”, dodaje Frye.

 Zmije čuvale gusarsko blago?

Prema jednoj legendi, zlatna je ljutica dospjela na otok zahvaljujući gusarima koji su željeli da čuva njihovo skriveno zlato. Navodno nisu znali da će se zmije tako razmnožiti da će blago postati nedostupno i njima samima, no istoričari tvrde kako je ta priča samo mit. Naime, zlatna je zmija evoluirala kroz razdoblje od desetaka hiljada godina, vjerovatno otkako je podizanje morske razine i dovelo do odvajanja otoka zmija od kopna i izolacije životinjskih vrsta na njemu.

Tako da zmijski raj nema puno veze s gusarima, ističu stručnjaci. Istina je, međutim, da je populacija zmija na ovom otoku rasla i razvijala se hiljadama godina bez ikakve ljudske pomoći.  Brzo su se razmnožavale je nisu imale krupne kopnene predatore kao prijetnju, ali je postojao jedan važan problem – nisu imale ni kopneni plijen. Zato su naučile uzdizati uvis i vrebati ptice. Zmije obično vrebaju plijen, ugrizu ga i čekaju da otrov počne djelovati prije nego što ga opet pronađu.

 Otrov bi mogao biti koristan u modernoj medicini

Luda stvar vezana za prirodne supstance koje mogu izazvati smrt – je činjenica kako mogu imati i ljekovita svojstva. Otrov zlatne zmije u dosadašnjim je testiranjima pokazao farmaceutski potencijal te se već koristi u izradi lijekova za snižavanje krvnog pritiska, a vjeruje se kako bi se mogao koristiti i za sprječavanje nastanka krvnih ugrušaka, srčanih bolesti te problema s cirkulacijom.

To nipošto ne znači da bi trebali ići na otok zmija ako imate hipertenziju, ali daje argument zašto se populacija zmija na ostrvu ne bi trebala uništiti.

 Crno tržište

Zbog ogromne populacije otrovnica brazilska je vlada zabranila odlazak na ostrvo, a dozvolu imaju samo naučnici i istraživački timovi koji moraju imati dežurnog ljekara u blizini, kao i zaštitna odijela.

No, kad je nešto rijetko i tako opasno, uvijek se nađe neki „pacijent“  koji je voljan isprobati to “zabranjeno voće”. Iz tog razloga postoji i crno tržište za ture koje vode na ostrvo, kao i crno tržište za nabavku zlatnih zmija. Cijena jedne zmije se navodno kreće od 10 do 30 hiljada dolara.