Na odmoru “on” ili “off- line”?! Može li odmor biti odmor uz neprestano fotkanje, objavljivanje fotografija, provjeravanje Facebooka i odgovaranje na komentare?

Dušica Ranđelović, sertifikovani maser-terapeut i vlasnica Studija za eliminaciju celulita “DR” iz Beograda

Ako vam je postalo bitnije da pokažete gdje ste nego da uživate u trenutku- zabrinite se i ovog ljeta probajte nešto drugačiji scenario.

Nešto malo drugačije od mene. Bombardovana fotografijama sa raznih društvenih mreža gdje svaki svoj trenutak dijelite ne bi li drugi vidjeli kako se provodite, moram da se osvrnem i na ovaj fenomen.
Iako su motivi različiti, svima nam je postalo važno da pokažemo gdje smo i kako uživamo na odmoru. Ali da li odmor može da bude odmor uz stalno postavljanje slika, provjeravanje i odgovaranje na komentare?

Gugl je objavio podatak da u SAD čak 80 posto korisnika smartfona nikuda ne kreće bez svojih „pametnih prijatelja“, prema istraživanju koje je nedavno sproveo „American Express“, čak 79 posto turista aktivno koristi svoje mobilne uređaje na godišnjem odmoru, dok je istraživanje „TripAdvisor“-a pokazalo da više od polovine vlasnika mobilnih telefona slikanje i postavljanje slika na društvenim mrežama smatra neizostavnim delom putovanja. Neizostavnim!!! Ako vam je postalo bitnije da pokažete gdje ste nego da uživate u trenutku- zabrinite se i ovog ljeta probajte nešto drugačiji scenario.

Odsječeni od događaja

Iako ćete sigurno prvih dan – dva biti nervozni što ste odsječeni od događanja, kako se budete privikavali da ne provjeravate stalno mobilni, tako ćete se sve više opuštati i uživati u svom novootkrivenom miru. Obratite pažnju na okolinu, na novom mjestu uvijek ima štošta da se istraži a čak iako ste na mjestu gdje ste već bili – drugačiji pogled na stvari će vam dati drugačiji doživljaj.
Šta raditi onda? Zvuči kao kliše ali – UŽIVAJTE!!!

Plivajte, sunčajte se, čitajte knjigu, meditirajte, šetajte obalom bosi i obavezno idite na neki od lokalnih izleta. Putovanja proširuju vidike.

Plivanje će vam sagoriti suvišne kalorije, oblikovati vas, slana voda će vas osloboditi natečenosti, talasi će djelovati kao hidromasaža i izglačati vam površinski celulit – pa zar to nije dovoljno razloga da se prepustite vodi da vas liječi i psihički i fizički?!?

Koliko god bilo štetno – sunce je neophodno za život. Sunčajte se pametno, mažite zaštitu i osjestite te sunčane zrake na koži. Kada upijate svaki trenutak – doživljaj sunčanja postaje mnogo drugačiji.
Dobra knjiga je must-have na plaži! Za bilo koji žanr da se odlučite, ništa ne može da zamijeni doživljaj čitanja na plaži uz zvuke talasa i osvježavajuće piće.

Šetajte – o brzom hodanju sam već pričala, međutim, sada predlažem da se prilagodite i maksimalno iskoristite situaciju spajajući i lijepo i korisno. Šetnja obalom, dok vam talasi udaraju u stopala je naponovljiv doživljaj. Pogotovo što je mnogo teže kretati se mokrim pijeskom, imaćete otpor pa ste za vaše tijelo uradili mnogo više – zatežete se i mršavite a uživate! E to je savršenstvo!

Budite promjena koju želite vidjeti

Meditacija – šta meditacija može da učini za vas ne možete da znate dok ne probate. Sada neću pisati o opštim stvarima vezanim za nju – ako i dalje mislite da je meditacija samo za neke fanatike ili čudake molila bih izguglajte i edukujte se prije nego što izjavite tako nešto. Najuspješniji ljudi na svijetu meditiraju! Toliko o tome. E sad, meditirati uz more – to je potpuno nova dimenzija i taj luksuz sebi morate da priuštite. Daje vam mir i oštrinu misli na sasvim drugom nivou.

Zašto na izlet? Zato što nema boljeg načina da upoznate neku zemlju nego kroz izlete. Da, lijepo je ležati i sunčati se, ali osjetićete atmosferu mjesta samo ako mrdnete malo.
Pokrenite i duh i tijelo i pustite da vam odmor bude odmor u pravom smislu riječi. I naravno da ćete slikati te predivne doživljaje. Uz slike opet proživljavamo lijepe trenutke! Samo sačekajte sa dijeljenjem dok se ne vratite kući. Resetujte se malo, dozvolite vašem umu pravi odmor. A onda tako svježi, preplanuli i oporavljeni, trk da podijelite te slikice.

Inspirišite ljude svojim primjerom! Ne pokušavajte da mijenjate druge – pokažite svojim primjerom i drugi će se promijeniti. Sve kreće od vas – budite promjena koju želite da vidite u svijetu. To je istina od koje nema veće.

(aura.ba)

error: Content is protected !!