Na mjestu gdje je Sveti Vasilije ispustio dušu, iz kamena je nikla vinova loza koja parovima bez djece daruje potomstvo

Zoran Petrović Šumadinac, ezoteričar, parapsiholog i radiesteziolog, donosi zanimljivu priču o manastiru Ostrog. Manastir Ostrog najposjećeniji manastir na Balkanu. Posjećuju ga vjernici iz svih dijelova svijeta, pojedinačno ili u grupama. Manastir Ostrog je mjesto susreta svih vjeroispovijesti: pravoslavne, katoličke i muslimanske.
zoran aura 302

Manastir Ostrog je manastir Srpske pravoslavne crkve, smješten na skoro vertikalnom terenu, visoko u ogromnoj Ostroškoj Gredi, u blizini Nikšića. Manastir Ostrog je posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom. Sa manastira Ostroga se pruža veličanstven pogled na Bjelopavlića ravnicu.

Manastir Ostrog je najvažnije mjesto hodočašća u Crnoj Gori. Kompleks manastira Ostroga obuhvata dva dijela, od kojih je prvi – veći Donji manastir, smješten oko Crkve Svete Trojice, sagrađene 1824. godine, oko koje je većina manastirskih objekata, uključujući i konak.

Veličanstvene freske

Do bijelog, gornjeg manastira, usađenog u stijenu, se stiže usponom uzanom stazicom, dužine 3 km, koja vodi uzbrdo, do dvije malene pećinske crkve, od kojih je jedna posvećena Svetom Krstu i veličanstveno je oslikana freskama, koje su radili slavni srpski zografi Jovan i Radul, u 17. vijeku, prikazujući Svetog Savu i Svetog Vasilija Ostroškog i scene iz Hristovog života i velikih praznika.

Manastir Ostrog je u 17. vijeku osnovao hercegovački mitropolit Vasilije. Vasilije Ostroški i tvrdoški čudotvorac je bio vladika Zahumsko-hercegovački od 1639. do 1671. godine. Vladika Vasilije je došao sa monasima u ovo udaljeno mjesto, iz hercegovačkog manastira Tvrdoša.

Vasilije Ostroški je umro 1671. godine i poslije dvije godine osvećen. Njegovo tijelo – svete mošti se nalaze u kovčegu u pećinskoj crkvi manastira Ostrog, posvećenoj Ulasku Bogorodice u hram /Vavedenju svete Bogorodice/.

Današnji izgled manastira Ostroga potiče iz perioda obnove iz 1923 – 1926. godine, poslije požara koji je uništio veći dio manastirskog kompleksa Ostroga. Srećom, dvije majušne pećinske crkve manastira Ostroga su ostale sačuvane i predstavljaju ključne dijelove ove svetinje.

Mjesto susreta svih vjeroispovijesti

Freske u Crkvi Bogorodičinog vavedenja potiču sa kraja 17. vijeka. Druga crkva, posvećena Svetom Krstu se nalazi u pećini u Gornjem dijelu manastira Ostroga. Oslikao ju je majstor Radul, koji je uspješno prevazišao nesvakidašnji prirodni oblik pećine i oslikao freske direktno na kamenitu površinu i južni zid crkve. Oko crkve se nalaze manastirski konaci, koji zajedno sa crkvom i okruženjem čine ovaj spomenik izuzetno lijepim.

Manastir Ostrog je jedan od najviše posjećenih na Balkanu. Posjećuju ga vjernici iz svih dijelova svijeta, pojedinačno ili u grupama. Manastir Ostrog je mjesto susreta svih vjeroispovijesti: pravoslavne, katoličke i muslimanske. Kako vjernici kažu, molitvom pri svetim moštima su mnogi bili iscjeljeni i molitva pomaže u smanjenju životnih tegoba.

(aura.a/arhiva magazina Aura)