Na Krimu otkriven grob dječaka sa “vanzemaljskom” lobanjom

Na istoku Krima arheolozi su pronašli grob dvogodišnjeg deteta iz drugog vijeka nove ere, koji su neki istraživači nazvali prebivalištem “vanzemaljaca”.

Grob je pronađen na antičkom groblju Kiz-Aul. Kako ističu arheolozi, neobičnost je u tome što je “kod pokopanog djeteta oblik lobanje značajno deformisan”.

Prema mišljenju antropologa, bio je to dečak koji je trenutku smrti imao najviše godinu i po. Stručnjaci tvrde da je njegova glava podvrgnuta deformaciji praktično odmah nakon rođenja. Riječ je o procesu izduživanja lobanje posebnim vezivanjem, u skladu sa barvarskom tradicijom.


Arheolozi dodaju da se deformacija lobanje najčešće sreće kod Sarmata i da predstavlja jedan od znakova njihove identifikacije. U grobu su pronađeni i glinena posuda pored glave dječaka, male perle, bronzana narukvica na njegovoj desnoj ruci. Dijete je ležalo sa glavom okrenutoj prema istoku.

Vještački deformisane lobanje prvi put su pronađene 1826. godine u nekropolama Bospora Kimerijskog, u blizini grada Kerč. Pretpostavlja se da je deformacija imala veze sa označavanjem pripadnosti grupi ili sa socijalnim statusom.

– Naravno, za one koji vjeruju u drevni kontakt sa vanzemaljskom civilizacijom ovakve stvari su dokaz za “posjetu iz svemira”, navode naučnici, a prenosi “Ruski vjesnik”.

Istraživači smatraju da je deformacija lobanje često mogla da dovede do promjene karaktera čovjeka, uključujući povećanje agresivnost. Sarmati, u koje arheolozi ubrajaju i pronađenog dječaka, bili su veoma ratoboran narod.

U blizini je iskopano još nekoliko grobnica iz razdoblja između prvog i trećeg stoljeća , kao i velike kamene grobnice za koje se smatra da su pripadali visoko rangiranim ljudima iz Bosporskog kraljevstva.