Na koje sve načine možete iskoristiti krastavac

Krastavci su omiljeno ljetno povrće – za sve one koji vode računa o svom zdravlju, krastavci su favoriti za osnovni međuobrok. Lako ih je uzgajati, a daju niz zdravstvenih koristi. Karakterističnog su osvježavajućeg okusa, sadrže hranjive tvari poput vitamina, željeza, cinka, kalija i kalcija, a uz sve to imaju veoma malo kalorija. Svjesni smo prednosti ovog povrća za njegu kože, ali jeste li znali kako još krastavci mogu biti korisni?

Čini metal sjajnim

Metalne posude prilično je teško očistiti. Krastavci tu mogu biti od velike pomoći. Nakon redovnog čišćenja, protrljajte krišku krastavca o metal kako bi zasjao. Premažite cijelu posudu, a zatim upotrijebite koru da uklonite sok nakon nekog vremena.

Smanjuje natečenost očiju i podočnjake

Vjerojatno ste već koristili kriške krastavca na očima za otklanjanje osjećaja umora i smanjenje podočnjaka. Askorbinska i kafeinska kiselina u krastavcima sprečavaju zadržavanje vode i smanjuju oticanje oko očiju. Krastavci također imaju adstringentna svojstva, te poboljšavaju elastičnost. Antioksidansi i flavonoidi prisutni u krastavcima smiruju upalu u području oko očiju i takođe smanjuju oticanje.

Rješenje za lijenost

Kada se osjećate lijeno i trebate šoljicu jake kafe da se dignete na noge, umjesto toga pokušajte s osvježavajućim i hrskavim krastavcem. Krastavci sadrže i vitamine B kompleksa koji imaju ulogu u energetskom metabolizmu.

Ublažava opekline od sunca

Krastavac je koristan u liječenju kože opečene od sunca. Njegova svojstva hlađenja mogu trenutno umiriti zahvaćeno područje. Jednostavno, narežite na kriške i stavite na problematično područje. Možete ga i naribati te nanijeti na kožu opečenu suncem. Učinak hlađenja i antioksidativna svojstva pomoći će smanjiti crvenilo i oticanje. Za najbolje rezultate ohladite ga u hladnjaku prije upotrebe.

Rješava problem neugodnog zadaha

Ako imate problema sa zadahom, krastavci mogu biti od pomoći. Uzmite krišku krastavca i zadržite je u ustima nekoliko minuta ili jednostavno pojedite krastavac nakon jela. Krastavci sadrže veću količinu vode koja sprečava pojavu suhih usta i ispire neželjene ostatke hrane, a također potiče proizvodnju pljuvačke koja hidratizira vaša usta.