NA ISLANDU NAPRAVILI PIVO OD GRAŠKA I KISELOG KUPUSA

Na islandu već vlada velika potražnja za ovim pivom.

Lokalna pivara u Rejkjaviku je lansirala pivo napravljeno od graška i kiselog crvenog kupusa. Fermentisani napitak – pivo je najnoviji proizvod bogate mašte Valgeir Valgeirsson, glavnog pivara u pivari RVK Brewing.

Pivo je nastalo tako što se Valgeir Valgeirsson udružio sa brendom za očuvanje povrća “Ora”, vodećim proizvođačem hrane u zemlji Inače Valgeirson se već istakao u pravljenu piva od neobičnih sastojaka kao što su morske alge ili čak sušenih riba.

Ovo zanimljivo i neobično pivo po ukusu se pravi u maloj pivari u Rejkjaviku, i pivo se zove “Ora jolabjor” te ima u sebi 5,2 odsto alkohola. Pivara Brewing ima godišnji kapacitet od samo 50.000 litara što je poprilično skromno u razmjerama piva koje proizvode svjetski (pivarski) giganti.

Tokom različitih faza pripreme ovog piva kupus i grašak se mješaju sa ječmenim sladom, hmeljem i karanfilićem. Ovo neobično pivo napravljeno od konzerviranog graška i kiselog crvenog kupusa brzo postaje savršen spoj za islandske božićne svečanosti ovih dana pred Božić piše Euronews.

Iznenađen sam koliko je bilo dobro i prijatno, u poređenju sa onim kada vidite kako se grašak i crveni kupus sipaju u pivaru – kaže Hedin Unštajnson,koji je osjetio miris povrća u pivu.

Očekivao sam izraženiji ukus sastojaka – čudi se Niels Bjarki Finsen, koji ga poredi sa engleskim “gorkim” pivom od ćilibara.

Inače prva serija, prodata je na internetu, a pivo je rasprodato za svega šest sati od stavljanja u online prodavnicu . Pivo od graška i kiselog kupusa se prodaje po cijeni od tri eura na Islandu