NA ĐURĐEVDANSKOM VESELJU: NAKON ŠTO JE SLOVENKA UMILA SLIJEPO DIJETE IBRET VODOM, ONO PROGLEDALO!

Odjednom je njen sedmogodišnji sin zaplakao i rekao: “Mama, otkud ovoliki narod oko mene?” Od sreće žena se onesvijestila, a ljudi ostali u nevjerici

ibrfet voda glavnaEkipa portala www.tbalkan.net/ danas, 6. maja 2016. godine je bila svjedokom nevjerovatnih scena na bužimskoj Ibret vodi. Ovdje se naime, tradicionalno, svakog šestog maja, na Đurđevdan, okuplja veliki broj ljudi, vjernika. Može se kazati da je to narodno veselje.

„Ibret izvor“ ili „Svetinja“ se nalazi na području bužimskog naselja Čava. Udaljeno je od Bužima 12 kilometara, nadomak starog grada Čavnika. Vjernici iz svih krajeva svijeta dolaze na ovo mjesto, jer smatraju da je to mjesto za okrepljenje duše i tijela, a posebno da pomaže slijepima.

Kako su objavili na portalu tbalkan.net, danas oko 11 sati jedna gospođa je dovela iz Slovenije slijepo dijete te ga umila. Odjednom je dijete zaplakalo i reklo:

– Mama, otkud ovoliki narod oko mene?

Žena se onesvijestila.Njeno potpuno slijepo dijete je progledalo. Prisutno mnoštvo ju je okružilo i pomoglo joj da se smiri. Kroz plač je ispričala prisutnima kako je dolazila i prethodne godine, ali njen sedmogodišnji dječak nije htio izaći iz auta da bi ga umili. Ove godine je to učinio. Kako ona tvrdi ponavljamo: Bio je slijep, a danas je progledao.

Kada su prisutni počeli dijete darivati novcem, presretna majka je rekla:

– Molim Vas prestanite davati novac.Mi imamo dovoljno i nismo tome potrebni, ali Vas molim da nađete nekoga da ga ja darivam iz zahvalnosti Bogu!

Postoji i legenda o ovom misterioznom izvoru koja kaže kako je u dalekoj prošlosti šestog dana mjeseca maja kroz ovo područje prolazila karavana putnika za Gvozdensko. Među putnicima je bila i u djevojka koja je bila prelijepa, ali slijepa. Karavana je zastala pored izvora, kako bi se putnici osvježili i napili vode. Sačekali su da voda počne da teče, a kada je voda potekla roditelji su umili djevojku.

Nedugo zatim dogodilo se čudo, djevojka je progledala i dala izvoru ime „Sveta voda“. Legenda također kaže kako se to dogodilo u podne 6. maja. Voda se i dan danas pojavljuje svake godine na isti datum i u isto vrijeme. Mještani kažu da se nikada nije dogodilo da se voda ne pojavi.ibret voda za unutra