Na dnu Baltičkog mora leži divovski NLO?!

Ronioci su izneli uzorak takozvane anomalije na površinu, a laboratorijski testovi su navodno otkrili da sadrži limonit i getit.

Geolog tvrdi da su ovi materijali “metali koje priroda ne može sama da reprodukuje. Osim toga, ronioci kažu da “Bilo šta električno – kao i satelitski telefon – prestalo je da radi kada smo došli iznad tog objekta.”

Anomalija u Baltičkom moru je možda jedno od najmisterioznijih podvodnih otkrića u poslednjih nekoliko godina. Ova “anomalija” je otkrivena 19. juna 2011. godine, od strane “Ocean X Team” sa sedištem u Švedskoj, tokom ronjenja u Baltičkom moru između Švedske i Finske, dok su bili u potrazi za starim brodskim olupinama. Otkako je ova anomalija primećena, pojavilo se bezbroj teorija u pokušaju da se objasni šta je, ovaj misteriozni objekat.

Anomalija u Baltičkom moru je okrugla, debljine 3 do 4 metra i sa oko 60 metara u prečniku, stoji na nečemu što je nalik stubu visine 8 metara, i nalazi se na dubini od 85 do 90 metara.

Godinu dana nakon otkrivanja ovog objekta, tim je odlučio da više istraži ovu anomaliju, i razjasni misteriju koja stoji iza ovog takozvanog potopljenog NLO-a. Međutim, grupa se pojavila sa više pitanja nego odgovora.

“Ne mogu da objasnim šta smo videli, otišao sam tamo u potrazi za odgovorima, ali sam se vratio sa još više pitanja”, rekao je Stefan Hogborn, jedan od Ocean X ronilaca 2012. godine.

“Tokom moje 20-godišnje ronilačke karijere, uključujući i 6.000 ronjenja, nikada nisam video ništa slično”, rekao je Hogborn u saopštenju.

“Čuli smo mnogo različitih vrsta objašnjenja, od svemirskog broda Džordža Lukasa – Millennium Falcon – do “to je neka vrsta priključka za unutrašnji svet, kao da bi dole trebalo da bude pakao ili tako nešto”, rekao je ronilac Piter Lindberg u saopštenju za javnost.

Tokom poslednjih nekoliko godina, ovo otkriće je stvorilo hipoteze svih vrsta. Dok neki kažu da bi to mogli biti ostaci meteorita ili ratni brod, neki mediji i ufolozi veruju da bi to mogao biti leteći tanjir.

Oni najskeptičniji, s druge strane, smatraju da su sva istraživanja farsa i deo marketinške kampanje, odnosno marketinški trig Ocean X-a da pokuša da prikupi novac koji bi im pomogao u drugim projektma koji se odnose na potragu za izgubljenim blagom.

Zanimljivo, nakon što je Ocean X doneo uzorak takozvane anomalje na površinu, navodno je utvrđeno da sadrži limonit i getit. Izraelski geolog Stiv Vajner tvrdi da su ovi materijali “metali koje priroda ne može sama da reprodukuje.“

Osim toga, ako sami ovi metali nisu dovoljno čudni, Stefan Hogborn, član Ocean X tima, rekao je da je njihova oprema prestala da radi kada su prišli ovoj Baltičkoj anomaliji na 200 metara. On je rekao: “Bilo šta električno – kao i satelitski telefon – prestalo je da radi kada smo došli iznad tog objekta.”

“Onda smo se pomerili na oko 200 metara, i proradili su ponovo, a kada smo se vratili iznad objekta, nije radilo.”
Ronilac Piter Lindberg je rekao: “Doživeli smo stvari koje ja zaista ne mogu da zamislim, a ja sam bio najveći skeptik u timu po pitanju ovih raznih teorija.”

“Bio sam nekako pripremljen samo da pronađemo kamen ili liticu, ili gomilu blata, ali nije bilo ništa takvo, tako da je za mene ovo bilo iskustvo koje mi je nedostajalo, moram reći.”

Član Ocean X-a, Denis Asberg je rekao: “Ja sam stoprocentno ubeđen i uveren da smo pronašli nešto što je veoma, veoma, veoma jedinstveno.”

“Onda, ako je to meteorit ili asteroid, ili vulkan, ili baza od, recimo, broda iz Hladnog rata koji je proizveden i postavljen tamo – ili ako je to NLO…” “Pa, iskreno, mora biti nešto.“ Ove citate je prvo objavio NDTV.

Međutim, drugi stručnjaci – poput Frederika Klingberga i Martina Džejkobsona – ne slažu se i ukazuju da hemijski sastav uzorka podseća na izrasline koji nisu retkost u moru, i da pronađene materijale, uključujući limonit i getit, zaista može formirati sama priroda.

Profesor geologije Volker Bruhert sugeriše da je Baltička anomalija najverovatnije depozit glečera. Glečeri koji se formiraju u blizini Baltičkog mora bi premestili ovu formaciju sa njenog mesta porekla. Na sličan način kao brojne balansirajuće stene koje se nalaze na vrhu mnogih planina.

(kutaknet.com)