Muškarci su složni: Ovako izgledaju najprivlačnije ženske usne

Jači pol preferira donju usnu koja je dva puta veća od gornje

Usne su bez sumnje najsenzualniji dio ženskog lica, a istraživanje Univerziteta u Kaliforniji otkrilo je kako tačno izgledaju najprivlačnije ženske usne. I same naučnike otkriće je pomalo iznenadilo!

U istraživanju je učestvovalo 400 ispitanika, kojima su bile pokazane fotografije različitih ženskih usana, koje su morali da ocijene od 1 do 10.

Ispitanicima su prvo bile pokazane fotografije na kojima su ženama i gornja i donja usna bile jednako izmijenjene u fotošopu kako bi naučnici izmjerili idealnu površinu usana. Zatim su ispitanicima pokazali fotografije na kojima su ženama gornja i donja usna bile odvojeno izmijenjene.

Na kraju, najviše ocjene dobile su usne koje su oko 50 odsto veće od prirodne veličine ženskih usana i koje zauzimaju oko 10 odsto donjeg dijela lica. Također, muškarci su preferirali donju usnu koja je dva puta veća od gornje.

“Kao primjer savršenih usana navedene su manekenke Miranda Ker i Alesandra Ambrozio”, kaže koautorka studije Natali Popenko za magazin Today.

Rezultati istraživanja koji su pokazali da su muškarcima najprivlačnije usne kod kojih je donja punija od gornje, donekle su iznenadili naučnike, s obzirom na trenutni trend u plastičnoj hirurgiji, gdje mnoge žene traže povećanje gornje usne kako bi ona izgledala punije.