Muškarci, pojačajte svjetlo – pojačat će vam se i libido!

Mnogim muškarcima koji pokušavaju da zavedu ženu, prvo na pamet padne prigušivanje svjetla za stvaranje romantičnog ugođaja. Ipak, upravo to ne bi trebalo da rade ako žele da pokažu najbolje od sebe u krevetu.

Jarko svjetlo, baš kao i ono dnevno, podiže nivo testosterona i može utrostručiti stepen užitka, pokazalo je najnovije istraživanje. Sve više muškaraca starijih od 40 godina pogađa nedostatak seksualne želje.

Pad libida varira zavisno od godišnjeg doba, a naučnici su odlučili da provjere ima li to veze s uticajem svjetla, odnosno nedostatka istog. Tim talijanskih naučnika sa Univerziteta u Sijei ispitao je 38 muškaraca koji se bore s niskom seksualnom željom. Da bi se proverila teorija, muškarci su podijeljeni u dve grupe.

Kroz dvije nedjelje, jednu grupu muškaraca svako jutro su dovodili u prostoriju s jarkim svjetlom. Nakon tog razdoblja izmeren im je nivo testosterona pa je uočeno da je on znatno porastao u odnosu na drugu grupu muškaraca koji nisu bili izlagani jarkom svjetlu.

Rezultati istraživanja prezentovani su na godišnjoj konferenciji European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) u Beču.