Muškarci, ako “pucate ćorke” navalite na orašaste plodove!

Konzumiranje orašastih plodova značajno poboljšava broj i zdravlje spermija kod mladih muškaraca, pokazalo je novo istraživanje

Rezultati studije “podržavaju korisnost redovne konzumacije orašastih plodova po kvalitetu spermija”, rekli su naučnici, naglašavajući ipak da su svi sudionici u istraživanju bili zdravi i vjerovatno plodni muškarci.

Moguća korist orašastih plodova za muškarce koji imaju problema s plodnošću tek se treba ispitati. U istraživanju je sudjelovalo 119 muškaraca između 18. i 35. godine, koji su bili podijeljeni u dvije grupe. Prva je grupa dnevno konzumirala 60 grama badema, lješnjaka i oraha, dok druga grupa nije konzumirala orašaste plodove.

Nakon 14 sedmica, prva je skupina imala značajna poboljšanja u broju, vitalnosti, pokretljivosti i obliku spermija, što su faktori koji utječu na plodnost muškaraca, navodi se u izvještaju predstavljenom na konferenciji Europskog društva za ljudsku reprodukciju i embriologiju u Barceloni.

Također, grupa koja je konzumirala orašaste plodove pokazala je značajno smanjenje razine fragmentacije DNK spermija – parametra usko povezanog s muškom plodnošću. Rezultati su konzistentni s ranijim istraživanjima koja su pokazala da hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima poput vitamina C i E, selenom, cinkom i folnom kiselinom poboljšavaju kvalitetu spermija.

Orašasti su plodovi bogati tim nutrijentima. Suator studije Albert Salas-Huetos sa Sveučilišta Rovira i Virgili u Španjolskoj navodi da postoji sve više dokaza da zdrave prehrambene navike mogu pomoći začeću.