Muškarac se nadživjeti inteligentnu ženu, a kakva žena će ga otjerati u grob prije vremena?

Kakve to žene muškarci zamišljaju kraj sebe, kao svoju suprugu? Je li ljepota ili inteligencija presudan faktor?

Portal BrightSide došao je do jednog vrlo zanimljivog zaključka, koji će vjerovatno podjednako zaintrigirati i žene, i muškarce. Nova istraživanja su pokazala da žena snažnog intelekta i pameti zapravo može produžiti život muškarcu

Naime, nova istraživanja su pokazala da žena snažnog intelekta i pameti zapravo može produžiti život muškarcu. Osim toga, pomaže i u prevenciji demencije.

U jednoj od studija ispitivano je zdravstveno stanje jednojajčanih blizanaca, te je ustanovljeno da je utjecaj jednog na drugi imao velikog udjela u razvoju njihovih intelektualnih sposobnosti. Naučnici su zaključili da muškarci koji ožene pametnu ženu žive duže i sretnije, i mnogo rjeđe obolijevaju od Alzheimerove bolesti i demencije.

Opće je poznato da intelektualno stimulativne igre sprječavaju nastanak ovih bolesti jer potiču rad mozga. Stoga je potpuno logično da partner koji konstantno stimulira vaš intelekt, ima i te kakvog utjecaja na razvoj vaših kognitivnih sposobnosti.

Lawrence Whalley, umirovljeni profesor mentalnog zdravlja na Sveučilištu Aberdeen je rekao:
“Ono što muškarac treba napraviti kako bi duže živio, je da oženi inteligentnu ženu. Od inteligencije nema bolje prevencije demencije”.

Djevojčice koje se ponose svojom inteligencijom, izrastaju u odgovornije i neovisnije žene.

Dječaci koji dijele tu karakteristiku također uspostavljaju zdravije odnose sa ženama i stvaraju ugodniji porodični ugođaj za svoje žene i djecu.

Nažalost, ideja i dalje postoji da ženinu ljepotu treba vrednovati više nego njen intelekt. No ovo istraživanje pokazuje da osoba koja brine o inteligenciji svog partnera će biti u boljem položaju brinuti se i o njegovom psihičkom i fizičkom zdravlju. A to će imati pozitivan utjecaj na društvo u cjelini. (BrightSide)
.