Muškarac koji svako jutro poljubi svoju partnerku, živi pet godina duže

 

Šta je to poljubac? Dodir usana kao gest naklonjenosti, pozdrav, izraz poštovanja, lijek ili najintenzivniji ljubavni trenutak? Prosječan čovjek tokom života provede 20.160 minuta ljubeći se. Postoje različite vrste poljubaca, od toplih, nježnih, romantičnih, strasnih do onih hladnih, kontrolisanih, rezervisanih, površnih… Poljubac je među naučnicima još predmet rasprava jer nije potpuno jasno koji je njegov evolutivni smisao

Nauka koja proučava ljubljenje naziva se filematologija. Od svih životinja, u usta se ljube samo šimpanze, orangutani i mačke. Odbojnost prema ljubljenju rasprostranjenija je među priprostim ljudima i za njih je poljubac neka vrsta primitivnog akta. Poljupcem u obraz često izražavamo srdačan pozdrav, dobrodošlicu, čestitke, dok je poljubac muškarca i žene najnježniji i najsnažniji ljubavni dodir. Poljubac odaje želju ljubavnika za potpunim tjelesnim i duševnim stapanjem. U bajci braće Grim princ poljupcem budi Uspavanu ljepoticu. U nekim drugim bajkama princeze ljube začarane žabe (koje se potom pretvaraju u prekrasne prinčeve); u filmu Matrix glavni junak svoju ljubav vraća na ovaj svijet poljupcem…

Mišići za poljubac

Za poljubac u obraz rade samo dva facijalna mišića, dok se za onaj vrući, vlažni poljubac uključi više od 34 mišića lica. Nježni i duboki poljupci otkrivaju kvalitet ljubavnih odnosa partnera. Kroz takve poljupce partneri se u potpunosti predaju jedno drugom. Potpun ljubavni doživljaj traži i cjelovito otvaranje. U trenucima tjelesnog sjedinjenja usta postaju organ spajanja. Strastveni neobuzdani poljupci aktiviraju cijelo tijelo, a time se ubrzava rad svih organa (pluća, mozga i srca, koje radi od 30 do 60% brže) i krv brže cirkuliše i povećava se krvni pritisak.

Tokom jednog strastvenog poljupca aktivno je čak 35 mišića, među kojima je 29 mišića lica što, kažu, djeluje efikasno i na prevenciju nastanka bora. Brzim poljupcem usta na usta izgubi se oko tri kalorije, dok se za vrijeme dugotrajnog i strastvenog poljupca izgubi 6,5 kalorija.

Izgleda šašavo, ali ako imate problema sa alergijama samo napućite usne ili okrenite obraz prema osobi koja će vas poljubiti i vaši problemi će nestati.

Ne vjerujete!? Upravo to su dokazali japanski naučnici koji tvrde da ljubljenje sa voljenim osobama smanjuje alergijsku reakciju. U istraživanju je učestvovalo 48 ispitanika od kojih je polovina patila od ekcema (oblika atopičnog dermatitisa), a polovina je bila alergična na pelud. Svi su imali zadatak da 30 minuta slušaju romantičnu muziku i razmjenjuju poljupce sa bračnim partnerom ili osobom sa kojom su u vezi. Zatim im je urađena analiza krvi. Dvije nedjelje kasnije slušali su istu muziku i grlili istu osobu kao i ranije, ali bez ljubljenja.

Analiza krvi je pokazala da se nivo imunoglobulina, antitijela koje imuni sistem proizvodi kao reakciju na alergen, značajno smanjila samo nakon jedne faze ljubljenja.

Alergolog Hajime Kimata iz bolnice Satou u Osaki ustanovio je istovjetnu reakciju i kod alergičnih na prašinu ili lateks. Relaksacija i izostanak stresa, koji su posljedica ljubljenja, mogli bi biti odgovorni za ovu imunološku reakciju.

Poljubac produžava život

Postoji mišljenje da muškarac koji svaki dan poljubi svoju partnerku pri odlasku na posao živi pet godina duže od onog koji za sobom samo zatvori vrata. Bez obzira da li je to tačno ili ne, poljubac u svakom slučaju ima veliku ulogu tokom cijelog ljudskog života. Ali dok je kod nekih to važan ritual, kod drugih je samo uvertira u seks.
Nova studija objavljena u američkom časopisu “Evolutionary Psihology” pokazala je da ljubljenje za žene ima mnogo veće značenje nego za muškarce. Dok je 53 odsto muškaraca priznalo da bi se upustilo u seksualni odnos bez poljupca, ta je varijanta bila prihvatljiva samo za 15 odsto žena.

– Ljubljenje je dio jednog razvijenog rituala udvaranja. Kada se dvoje ljubi, to je bogata i složena razmjena informacija, uključujući hemijske i čulne – kaže dr. Gordon Galup, jedan od rukovodilaca istraživačkog tima. Prema njegovim riječima, ženama je poljubac važan u svim fazama romantične veze.

Inače, ljubljenje ima veliku ulogu tokom cijelog života. Ono je važan ritual kod 90 odsto ljudskih zajednica. Poljubac je simbol strasti i zaljubljenosti, ali i majčinske ljubavi, porodične privrženosti i prijateljstva.

Poljubac uvijek pokreće neki vid emocionalne reakcije, utječe na stanje svijesti i umije da djeluje beskrajno magično, zanosno i ljekovito. Ljubljenje stimuliše ista područja u mozgu kao i bavljenje sportom. Srce brže kuca, zjenice se šire, disanje je dublje, krvni pritisak i temperatura rastu, a tijelo proizvodi više adrenalina i insulina.
Ljudski mozak ima specijalne neurone koji pomažu da nađemo usne druge osobe čak i u potpunom mraku! Prosječan čovjek tokom života provede 20.160 minuta ljubeći se. Postoje različite vrste poljubaca, od toplih, nježnih, romantičnih, strasnih do onih hladnih, kontrolisanih, rezervisanih, površnih.

Poljubac je među naučnicima još predmet rasprava jer nije potpuno jasno koji je njegov evolutivni smisao. Brojni antropolozi smatraju da se ljubljenje razvilo od njuškanja. Uostalom, neki narodi poput Eskima umjesto ljubljenja praktikuju trljanje nosevima, što je česta pojava i u životinjskom svijetu.
Sve u svemu, poljubac, kažu naučnici, ima blagotvoran utjecaj na čovjekov organizam. Kao takav može se uporediti sa čokoladom. Jedno istraživanje je naime pokazalo da čokolada izaziva čak snažnije lupanje srca i intenzivniji osjećaj zadovoljstva nego strastveni poljubac.

Vrste poljubaca

Poljubac u obraz – prijateljski poljubac, vrlo popularan na prvom izlasku.
Poljubac u čelo – majčinski ili prijateljski poljubac, koji svakom prija.
Poljubac u rame – vrlo senzualan poljubac
Poljubac u ruku – poljubac kavaljera, znak pažnje (u prošlosti se izvodio s naklonom)
Poljubac u stopalo – predstavlja erotičan gest.
Poljubac u bradavicu – senzualan poljubac. Uzbuđuje partnera, ali uvijek morate da budete nježni, jer su bradavice dosta osjetljive.
Platonski poljubac – brzi dodir zatvorenih usana i nema erotskih primisli (poljubac djece).
Ničeanski poljubac – niz poljubaca samo jednog partnera.
Donovski ili mafijaški poljubac – poljubac u ruku u znak poniznog poštovanja/strahopoštovanja.
Leptirski poljubac – predstavlja dodirivanje obraza ili trepavica partnera trepavicama.
Virtuelni poljubac – simbol za internet ljubavnike.
Eskimski poljubac – trljanje nosevima jedan o drugi.
Francuski poljubac – jedan od najpoznatijih i najpoželjnijih među ljubavnicima. Dugotrajni usta na usta poljubac uključuje rad i jezika i zuba. Idealan je uvod za dobar seks, a ponekad se uz poljupce uključuju i ugrizi, pa on za kratko vrijeme može postati žestok. Počinje početnim poljupcem u kojem se usne jedva dotiču. Nakon toga se jezici blago susretnu, što budi želju za čvršćim i intimnijim dodirima.