Murat Bešo o životu nakon amputacije obje noge: KAD GOD ZABOLE NOGE, RAMENA, GLAVA… NAMAŽEM SE ČAROBNIM „HERBAL LOSOM“

Valjda zbog deformisanog hoda, a i od posljedica gelera, kostobolja mi je raznosila tijelo. Bilo je perioda kada se nisam mogao pomjeriti u krevetu. Spašava me moj čarobni napitak „Herbal los“. Ujutro se namažem i odoh kud me moje „proteže/noge“ nose….

Tog marta 1994. godine bila je relativno mirna sarajevska noć. Čak je i vode bilo u slavinama. Stanovnici u Ulici Blagoja Parovića čvrsto su spavali. Negdje iza ponoći samo je zatutnjalo. Poput munje, zalutala granata, ispaljena sa okolnih brda i položaja bosanskih Srba, koji su držali Sarajevo u obruču „zabila se“ na petom spratu, direktno u stan Murata Beše, sa kojim su boravile supruga i petogodišnja kćerka. Tih trenutaka, naš sagovornik, i danas se sjeća kao kroz maglu. Nakon petnaestak minuta će, kaže, tek shvatiti, da nema stopala na nogama. Od šoka i straha za kćerku, koja je bila sva u krvi i skoro zanijemila, zaboravio je na sebe.

– Supruga je primijetila. Već smo bili svjesni da su geleri kćerki noge raznijeli. Panično smo tražili pomoć. Dok su se komšije i vatrogasci organizovali, supruga je primijetila da nemam ni ja stopala… – sjeća se tih kobnih trenutaka.


„Krpili“ su me godinu dana

Tek u tadašnjoj Vojnoj bolnici će saznati da je teško ranjen, da su geleri uništili obje noge do iznad članaka i da će ih teško spasiti.
– Ja sam samo brinuo o djetetu. Kosu čupao, proklinjao „brđane“. Nisu mi dozvoljavali da je vidim – nastavlja priču Murat. Tih dana je imao i velike psihičke probleme. Htio je sebi oduzeti život od šoka zbog ranjavanja njegove djevojčice. O sebi nije razmišljao, iako su i njega čekale amputacije obje noge.
Imao je tada tridesetak i nešto godina. Ubrzo su ga zajedno sa kćerkom prebacili u američko vojnu bazu u okolinu Štutgarta. Tu su ga, kaže, „krpili“ skoro godinu dana. Ni sam ne zna koliko puta su ga operisali.
– Pokušavali su da riješe problem stopala, a uz put su mi spašavali krvne sudove, pomagali kod fantomskih bolova i čuvali me da ne poludim, a bio sam na granici nervnog sloma – kazuje naš sagovornik.

Bilo je neopisivo teško to vrijeme. Murat nema riječi kojima može opisati svoje tadašnje stanje. Šok, nevjerica, bol, očaj i, naravno, pitanje: “Zašto baš meni?”
Na kraju je smogao snage, suočio se sa svim što se dogodilo i njemu, i kćerki, te krenuo dalje.
– Živi smo, idemo dalje – kazao je svojoj kćerki kada su prvi put učili korfake sa protezama, uz pomoć štaka. Vremenom su odbacili štake….
Iza sebe je ostavio sve te teške trenutke, okremnuo se novim životnim izazovima. Njegova deviza bila je „s novom protezom u novi život“.

 Čarobni „Herba-los“
Taj „novi život“, bez obzira na optimizam i pobjedničku energiju Murata nije poštedio brojnih tegoba, koje su se pojavile kao posljedica amputacije stopala. Sa „fantomskim bolovima“, kaže, dosta se uspješno nosio, Prebrodio ga je, a navbikao se na „fantomski osjećaj“.
– Ja u pisihi svojoj osjećam stopala, prste, čak i nokte poželim da odsiječem – kaže.

Najveći problem mu je loša cirkulacija, pojava trombova, koje nisu ljekari uspjeli „razbiti“ čak ni laserski. Bori se sa dva tromba u arteriji na desnoj nozi i jednim kojeg su ljekari „zaustavili“, kako on kaže, „nekom branom“ pred srcem. Počeli su otkazivati i kukovi, kičma, ramena…

– Valjda zbog deformisanog hoda, a i od posljedica gelera, kostobolja mi je raznosila tijelo. Bilo je perioda kada se nisam mogao pomjeriti u krevetu. Neke tablete i pomade su mi na kratko pomagale, ali nisam bio rahat čovjek. Više sam bio nepokretan, nego što sam hodao. Plećke, ruke, noge… kao da nisu bile moje.
I opet sudbina sreće umiješa svoje prste u Muratov život. Za vrijeme prošlogodišnje posjete rodnom Sarajevu kum će mu, nakon što ga je vidio iskrivljenog, predložiti da se namaže „Herbal losom“, kojeg je on koristio protiv bolova u laktu i ramenima.

– Namažem se po ramenima i cirkuzam na mentol miris tog losiona. Kad nakon petnaestak minuta mene popustila ramena, nema bolova. Sutradan, tražim od kuma još, da se namažem po cijelom tijelu. Joj moje radosti kad sam se ispravio i počeo normalno hodati. Odmah smo otišli na Rimski most da malo sevdišemo – priča Murat.
Od tada bez ovog čartobnog napitka ne ide nigdje. Izmasira se ujutro i naveče po mjestima, gdje su ga izdavale kosti, a bol „probadala“, pa je po cijeli dan i noć rahat.
– I ne stajem skoro nikako. Non stop sam u pokretui, vrlo često i bez štaka. Baš sam se urahatio sa ovim preparatom. – kazao nam je na kraju Murat Bešo.

Kćerka sretno udata
Pitali smo Murata gdje je danas njegova kćerka, kako živi?
– Ona je danas sretno udata, rodila mi je unuka, moje najveće blago.
I ona živi život sa protezama. Njoj su u Vojnoj bolnici amputirali jednu nogu sarajevski ratni ljekari, a drugu američki hirurzi u vojnoj bazi u Njemačkoj. Imala je ukupno četiri operacije.
– Hvala Bogu sve se dobro završilo. Navikla se na život sa protezama – kazao nam je naš sagovornik.


KAKO NABAVITI HERBA LOS

Biljni losion Herbal- Los odličan je za ublažavanje bolova izazvanih reumatskim oboljenjima, išijasom, starim povredama i oboljenjima zglobova. Pokazao se vrlo uspješno kod upale mišića, slabe cirkulacije, migrene i problema sa kičmenim stubom. Nakon samo petnaest minuta, od korištenja ovog losiona dolazi do vidnog poboljšanja. Ima dejstva: analgetika i blagog anestetika a po iskazima hiljade onih koji su ga koristili veoma je uspješan preparat za otklanjanje bola.
Kontakt telefoni

BIH: 060 33 07 940 (Pozivni za BiH 00387)
Njemačka i EU: 0049 176 787 22 743

(aura.ba)