MUHAMED KALAJDŽISALIHOVIĆ I DANAS SE BAVI PAPUDŽIJSKIM ZANATOM: KAKO NASTAJU ČUVENE “SARAJEVSKE PAPUČE”

Ne kazuje se džabe kako su sarajevske papuče obuća koja miluje bose noge, a biole su i ostale obavezan tradicionalan dar svekrve snahi kada bi joj prvi put ušla u kuću

Zastitni znak paunSarajlija Muhamed Kalajdžisalihović je najmlađi izdanak porodice Kalajdžisalihović koja ima 200-godišnju tradiciju bavljenja papudžijskim zanatom. Na čuvenoj Baščaršiji, uz kundurdžije, arakijadžije, kazandžije, tenečedžije, terlukćije, abadžije, Muhamedovi preci su još daleke 1822. godine počeli su izrađivati sarajevske papuče, i što je posebno zanimljivo, do danas se ništa nije mijenjalo u procesu njihove proizvodnje. Mlađahni zanatlija veli:

– Još uvijek sve se obavlja ručno, svaki par papuča posebno, od krojenja, preko veza do finalnog proizvoda!

Zaštitni znak porodice Kalajdžisalihović su čuvene sarajevske papuče nazvane po gizdavoj ptici šarenog, prelijepog perja “paun” ili “pahun” (kako su to nane govorile). Mladi majstor svog zanata pojašnjava kako su ove papuče vezane za tradiciju Sarajeva.

– Kada bi snaha došla u kuću, njena svekrva bi joj poklonila te papuče i nosila bi ih samo u nekim specijalnim okolnostima kao što su Bajram, rođenje djece, mevludi. U prošlosti kao i dan danas nema kuće u kojoj nema ovog ukrasnog predmeta koji se nosi gotovo isključivo u kućama prostrtim ćilimima, serdžadama, ukrasnim stazama. Ne kazuje se džabe kako su srajevske papuče obuća koja miluje bose noge – kaže Muhamed koji je zanat naučio i naslijedio od svog oca.

Po Muhamedovoj priči dezeni na sarajevskim papučama moraju biti unikatni i imati određenu geometriju koja mora da se ispoštuje. Muhamed se prisjeća da su njegovi stariji kazivali kako su dizajn pronašli kada su čistili neke stare sehare u staroj radionici.

U paleti njihovih proizvoda mogu se naći tradicionalne sarajevske papuče sa štiklom ili ravne, aladin papuče raznih boja i unikatnog veza, muške papuče, priglavake izrađene isključivo od prirodnih materijala i kože. (Mustafa SMAJLOVIĆ/arhiv Aure)Muhamed - Zanat koji se voli