MUDRACI SAVJETUJU: OVIH ŠEST STVARI ČUVAJTE KAO NAJVEĆU TAJNU I NE DIJELITE NI SA KIM!

Prvo što treba čuvati kao tajnu, kažu mudraci, jesu vaši dalekosežni planovi.

Pokušajte da šutite do trenutka dok se vaš plan ne ostvari. Sve naše ideje nisu samo nesavršene, već imaju dosta slabih mjesta po kojima je lako nanijeti udarac, i razrušiti ih.

Drugo, ne pričajte o svom dobročinstvu – rijetkost je u ovom svijetu, i zato ga treba čuvati kao zjenicu oka svoga. Ne hvalite sebe zbog dobrih djela. Ponos će odmah to prepoznati i oduzet će svu blagost koja je data u dobrotvorne svrhe.

Treće o čemu ne treba pričati, a po preporuci mudraca, je o svom asketizmu. Ne trubite unaokolo o svojim ograničenjima u ishrani, o seksualnim odnosima itd. Fizički asketizam donosi korist samo ako je u kombinaciji s emocionalnom komponentom.

Četvrto o čemu bi trebalo šutjeti – o svojoj hrabrosti i junaštvu. U životu neko dobija spoljašnje a neko unutarašnje izazove. Spoljašnji su vidljivi, zato ljudi za njih dobijaju nagrade, ali prevladavanje unutrašnjih izazova niko ne primjećuje, samim tim i nagrade se ne dodjeljuju.

Peto o čemu nije baš potrebno razglabati pred drugima – je pričati o svojim porodičnim problemima. I uopšte o svom privatnom životu. Zapamtite, što manje govorite o problemima u svojoj porodici, time će ona biti jača i stabilnija. Svađa je oslobađanje od negativne energije, koja se nakupila u procesu komunikacije.

I šesto, ono što nije vrijedno spomena, to su ružne riječi i tračevi koje čujete tokom dana. Možete isprljati cipele na ulici, a možete i isprljati i svoju svijest i podsvijest. I čovjek, koji se vraća kući, i prepričava sve gluposti koje je čuo tokom dana, ničim se ne razlikuje od čovjeka koji je ušao u kuću i nije skinuo cipele.

error: Content is protected !!