Mudraci savjetuju: KOJIH 7 STVARI NE SMIJETE NIKOME OTKRIVATI, JER TO MOŽE DONIJETI NESREĆE!

Ovaj svijet, mada je zasnovan na istini, ipak zahtijeva izbalansiranost, zato nas mudraci upozoravaju na to da postoje neke stvari koje je bolje držati u tajnosti

Istraživač istočnjačke kulture Vjačeslav Ruzov u ovom članku razmatra iskustva indijskih mudraca. On govori o tome šta je tajna i šta zapravo ne treba širiti u javnost..

Ovaj svijet, mada je zasnovan na istini, ipak zahtijeva izbalansiranost, zato nas mudraci upozoravaju na to da postoje neke stvari koje je bolje držati u tajnosti. Tajna je prisutna i u apsolutnoj istini, zato i u našem materijalnom svijetu takođe postoji tajanstvenost, koja je često postala dio kulture.

Razglašavati prije vremena neke tajne, isto je pogubno kao ne govoriti u pravo vrijeme o apsolutnoj istini. Sve ima svoje vrijeme. Postoji vrijeme potpune otvorenosti, a postoji i vrijeme zagonetki i tajni. Kulturan čovjek zna kako treba da se ponaša u jednoj ili drugoj situaciji. Jednom riječju, tajna – to nije laž, to je jedan od aspekata kulturnog ponašanja.

1. Prvo što ne treba širiti – to su dugoročni planovi
Šutite dok se ti planovi ne ostvare. Bilo koje naše ideje ne samo da nisu idealne, već u njima postoje mnoge slabe tačke, po kojima ako se udari – sve može da bude uništeno.

2. Drugo, ne treba dijeliti tajnu o svom dobrotvornom djelu
Dobro djelo je rijetkost u ovom svijetu, zato ga treba čuvati kao zjenicu oka. Ne veličajte sebe zbog dobrih djela. Takav stav može brzo da dovede do gordosti, a to nije dobra osobina, zar ne?

3. Treće, ne treba iznositi u javnost svoj asketizam
Ne treba svuda govoriti o svojim ograničenjima u ishrani, spavanju, seksualnim odnosima i tako dalje. Fizička askeza donosi korist samo ako je u skladu s emocionalnom komponentom.

4. Četvrto o čemu treba ćutati – to je o svojoj hrabrosti, junaštvu
Da, to je veliko djelo, ali nam je ono dato kao ispit od Boga. Svi mi se suočavamo s raznim ispitima svakodnevno. Nekome se daju spoljašnja iskušenja, nekome unutrašnja. Spoljašnja iskušenja se vide, zato za njih ljudi dobijaju nagrade, a prevladavanje unutrašnjih iskušenja niko ne primjećuje, zato se i nikakve nagrade za njih ne dodjeljuju. Zbog toga mudraci savjetuju herojima spoljašnje pobjede da iskažu svoje poštovanje prema herojima unutrašnjih borbi i da se ne hvale svojim dostignućima.

5. Peto što ne treba širiti – to je svoja duhovna prosvijetljenost
Ona je samo tvoja i niko joj se ne treba posvetiti. Otkrijte je drugima samo u slučaju kada je ona zaista neophodna ne samo vama, nego i okruženju.

6. Šesto, ono što posebno ne treba deliti s drugima, to su vaši sukobi i porodični život
Zapamtite: što manje pričate o problemima u svojoj porodici, tim će ona biti jača i stabilnija. Svađa je oslobađanje negativne energije, koja se nakupila u procesu komunikacije. Što više govorite o svojim problemima, to više vjerujete u njih.

7. Sedmo o čemu ne treba govoriti – to je o ružnim rečima koje ste čuli od nekoga
Na ulici se mogu zaprljati cipele, a može i um. Čovjek koji, kada se vrati, govori o svemu glupom što je čuo po ulici, ne razlikuje se ni po čemu od čovjeka koji je došao kući i nije skinuo blatnjave cipele.