Mudra priča: I vi ćete ostariti i umrijeti i to je jedina pravda na ovom svijetu

Bio jedan starac koji je živio sa sinom, snahom i unukom…

Kada je zapao u jako duboku starost više nije bio u stanju da jede normalno, jer su mu se ruke tresle, zbog čega bi mu ponekad ispadala hrana iz ruku.

Jednoga dana ispade starcu posuda sa hranom iz ruku i razbi se, na što se snaha jako naljuti i zatraži od muža da nađe neko rješenje.

Sin razmisli, pa odluči da napravi ocu posudu od drveta, kako ne bi prosipao hranu po stolu. Počeše tjerati starca i da jede sam, odvojen od porodice. Starac je bio jako tužan zbog osjećaja kako je odbačen po stare dane i prisiljen da jede sam dok svi ostali članovi porodice jedu za stolom.
Kako je vrijeme prolazilo povećavale su se zabrane nametnute starcu od strane njegovog sina i snahe i više nije mogao da ih podnese…

Nakon nekoliko mjeseci starac je umro. Kada je dženaza završena sin i snaha su htjeli da se riješe starih djedovih stvari, tako što će ih pokloniti siromašnima ili baciti. Iznenada dotrča unuk i uze djedovu drvenu posudu, na šta ga otac upita: “Šta će ti ta drvena posuda? Šta ćeš da napraviš od nje?“.

Na to mu dječak odgovori: “Želim da je sačuvam da mogu hraniti tebe ili majku kada ostarite kao djed”.

Da! Što se posije, to se požanje. Budite bolji primjer sebi, bolji primjer svojoj djeci.

(aura.ba)