MUČNA HISTORIJA SMRTI BEZ OBJAŠNJENJA: DA LI OVU KUĆU OPSJEDAJU DUŠE MUČENIH ŽENA?

Borivoj Bukva iz Rijeke je prije desetak godina ušao u kuću da istraži navode. Zatekao je šokantan prizor – u ruševini su bile pletene fotelje, kolijevka i sto sa četiri tanjira.


Kad je uz pomoć viska pokušao da sazna šta se dogodilo u kući, dobio je tri jasne naredbe da napusti objekat.

Poslušao je, pišu srbijanski mediji. Ova kuća, naime, je u posljednjih sto godina ubila sve svoje vlasnike, ali i slučajne prolaznike koji su samo boravili u njoj. Bukva tvrdi da će budući vlasnik kuće morati da bude stranac, baš kao i njen prvi vlasnik.

Samo on će moći da je opremi i koristi u ugostiteljske svrhe, kako je bilo i na početku.Nekada je ova kuća bila hotel u koji su dolazili gosti iz Austro-Ugarske. Izgorjela je 1923., a sumnja se da ju je zapalio sam vlasnik zbog osiguranja. Nakon nekog vremena kuću je kupila jedna porodica i krenula u obnovu. Međutim, pijavica je digla krov i razbacala crijepove po selu.

Nijedna druga kuća nije stradala. Nakon nekog vremena, vlasnik se razbolio i umro.Naredni je umro od iznenadne bolesti, a sljedeći u saobraćajnoj nesreći nekoliko mjeseci nakon što je počeo da je adaptira. U kući je grom ubio češke turiste koji su ušli kako bi se sklonili od kiše.

– Kuća je ta koja sama bira svoje vlasnike – objasnio je Bukva i dodao kako je imao osjećaj da ga neko gura sa litice dok je bio tamo.

U kući navodno borave duhovi tri žene, koje su tu mučene i ubijene, jedna za vrijeme Drugog svjetskog rata, a dvije poslije. Organizator zločina bio je italijanski fašistički zvaničnik Skrobognja, rođen u Rijeci.

Skrobognja je, između ostalog, bio zadužen da dovodi mlade djevojke u tabor italijanske vojske u Opatiji. Fašisti su lovili djevojke i često čitava sela odvodili u logor.

Dio djevojaka završavao je u Opatiji, a one koje visoki oficiri ne bi odabrali za svoju zabavu Skrobognja je, navodno, odvodio u kuću na osami.U kući je bilo još ubistava, samoubistava i neobjašnjivih smrti, ali ti duhovi se nisu zadržali.

Jedna mještanka kaže da je tu jedan muškarac prerezao svojoj ženi grkljan 1912. godine zbog ljubomore. Zatim se skinuo go i bacio sa stijene. Imali su četvoro djece.Današnji vlasnik, inače stranac, ne vjeruje u priče u duhovima. Njegov otac je nastradao u udesu nedugo nakon što je on počeo da popravlja kuću, koju je prema očevoj želji uredio kao ugostiteljski objekat.Novi vlasnik je poreklom Mađar i Italijan, a otac mu je imao austrijsko državljanstvo.

– Ovdje smo već šest godina i ništa se čudno nije događalo. Upravo suprotno, gosti nam se rado vraćaju, puni su utisaka i kažu da se kod nas osjećaju odlično – tvrdi suvlasnica hotela.

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!