MUČI VAS NESANICA, DEPRESIJA ILI IMATE „KRATKE ŽIVCE“ – PIJTE ČAJEVE OD KOPRA, SLJEZA ILI KAMILICE!

Evo pet izuzetno efikasnih čajeva koji pomažu ne samo kod nesenica i živaca, nego i za bronhitis, stomačne tegobe, astmu

 Ukoliko imate problema sa spavanjem, depresijom, ili ste često nervozni, ne brinite! Stručnjaci tvrde za ovi čajevi pomažu u liječenju najčešćih zdravstvenih problema, od nadutosti stomaka, kašlja, do menstrualnih grčeva.

 1.ČAJ OD KOPRA

Još su stari Rimljani koristili kopar kao povrće, a istovremeno i kao ljekovitu biljku. Oni su se zapravo prejedali, pa im je kopar kao povrće dobro došao da olakšaju svoje želučane tegobe.

Najbolji prijatelj probavnog trakta, čaj od kopra sadrži spojeve koji opuštaju grčeve u stomaku, uklanjajući nadutost, a njegov prirodni slatkasti miris usklađuje nivo šećera u krvi.

  1. ČAJ OD SLJEZA

Listovi i korijeni ove ljekovite biljke, se već stotinama godina koriste za ublažavanje kašlja i iritacije grla.

U starom je vijeku korijen bijelog sljeza bio veoma cijenjen. Čaj od bijelog sljeza povoljno djeluje na kašalj, bronhitis i plućni katar.

Preporučuje se kao lijek kod bronhalne astme i početne tuberkuloze pluća, kod katara u mokraćnom mjehuru, bolnog mokrenja ili teškog zadržavanja mokraće, uklanja i nadutost. Njegov prirodni slatkasti miris usklađuje nivo šećera u krvi.3ČAJ OD SLJEZA

Listovi i korijeni ove ljekovite biljke, se već stotinama godina koriste za ublažavanje kašlja i iritacije grla.

U starom je vijeku korijen bijelog sljeza bio veoma cijenjen. Čaj od bijelog sljeza povoljno djeluje na kašalj, bronhitis i plućni katar.

Preporučuje se kao lijek kod bronhalne astme i početne tuberkuloze pluća, kod katara u mokraćnom mjehuru, bolnog mokrenja ili teškog zadržavanja mokraće.

  1. ČAJ OD KAMILICE

Određeni spojevi ove biljke se vežu za iste receptore u mozgu kao i lijek valijum.

Istraživanje provedeno na medicinskom Univerzitetu u Pensilvaniji, otkrilo je da su ljudi koji su patili od emocionalnih poremećaja, iskusili pozitivna djelovanja na simptome, nakon što su osam sedmica koristili suplemente na bazi kamilice.

Dakle, u slučaju da ste nervozni prije nekog stresnog događaja, popijte čaj od kamilice, kako biste smirili živce.

  1. ČAJ OD LAVANDE

Upravo ovaj čaj bi vam mogao pomoći da napokon zaspete, ukoliko patite od nesanice.

Istraživanja pokazuju da sami miris lavande ima svojstva koja izazivaju san, i dokazano smanjuje krvni pritisak.

Pored čaja, možete koristiti i eterična ulja lavande, koje ćete koristiti u toploj kupki prije spavanja, i na taj način dodatno smanjiti stres i opustiti mišiće.

5. ČAJ OD ĐUMBIRA

Nedavno istraživanje u polju alternativne medicine, dokazalo je da je čaj od đumbira jednako djelotvoran u otklanjanju menstrualnih bolova, kao i lijek Ibuprofen.

Čaj od đumbira pomaže u smanjenju intenziteta grčeva s kojima neke žene imaju problema tokom menstruacije. Ukoliko ste vi jedna od njih, natopite peškir čajem od đumbira i stavite ga preko genitalnog područja. Opustiće vam mišiće i pomoći u prevazilaženju bola.

(health.news.com/D.K./aura.ba)