Muči vas depresija i nervoza? Pobjegnite u šumu na 90 minuta i bićete preporođeni

Od prošlog mjeseca doktori u Škotskoj svojim pacijentima kao “lijek” mogu propisati – šetnju u prirodi.

Radi se o prvom programu ove naravi u Ujedinjenom Kraljevstvu, a cilj je smanjiti krvni pritisak, anksioznost i povećati sreću kod ljudi s dijabetesom, mentalnim bolestima, stresom, bolestima srca i drugim bolestima.

Postoji i letak s prijedlozima koji prate program, a koji je ispunjen zabavnim i šarmantnim prijedlozima za pacijente poput onoga da u veljači cijene brzinu vjetra, dok u martu mogu od nekoga posuditi psa i izvesti ga u šetnju, dok u aprilu mogu dotaknuti more i napraviti hotel za kukce.

U maju se pacijentima na šaljiv način savjetuje da glavu zabiju u travu, dok u junu mogu odabrati dvije vrste trave i dobro ih pogledati. Septembar je vrijeme za pomaganje u čišćenju plaže i obrok u prirodi. U oktobru se pacijentima sugerira da cijene oblake, dok u decembru mogu nahraniti ptice u svom vrtu. Postoji još puno savjeta i sve to po nalogu doktora.

Šalu na stranu, dokazi o blagodatima prirode za mentalno i tjelesno zdravlje su brojni. Ako 90 minuta u danu provedete u šumskom području, smanjuje se aktivnost u dijelu mozga koji je obično povezan s depresijom.

Vrijeme provedeno u prirodi ne samo da smanjuje krvni pritisak i tjeskobu i povećava sreću, nego i smanjuje agresiju, simptome ADHD-a, poboljšava kontrolu boli, imunološki sistem, a postoji još čitav niz prednosti koje tek trebamo otkriti.