Muči vas artritis? Uvedite ove namirnice u ishranu i olakšajte tegobe!

Artritis uzrokuje hroničnu bol i probleme sa pokretljivošću. Ishrana koja, generalno, smanjuje upale u tijelu može pomoći i kod artritisa. Postoji niz namirnica koje imaju pozitivan efekat na zglobove. Živopisan izbor voća i povrća, šolja zelenog čaja i dodavanje pikantnih začina u naše jelo neke su od stvari koje mogu pomoći u svakodnevnoj borbi protiv bola.

Maslinovo ulje

Uzimanjem dvije do tri kašike maslinovog ulja na dan, može ima protuupalni efekat koji pomaže u smanjenju boli kod artritisa. Može se koristiti u kuhanju ili dresingu neke salate. Maslinovo ulje je također dobra mast za naše srce i generalno za organizam. Kako sve možete koristiti maslinovo ulje možete vidjeti i u našim dnevnim menijima .

Citrusi

Citrusi (narandže, grejfrut, limun i limeta) su bogati vitaminom C. Uzimanje dovoljno vitamina C je prevencija za upalni artritis i održavanje zdravih zglobova za ljude sa osteoartritisom. Raznovrsno voće i povrće na tanjiru je pravi izbor za ove upale.

Jogurt

Fermentirane namirnice kao što je jogurt povećava nivo dobrih bakterija u crijevima i djeluje protuupalno, olakšavajući simptome artritisa. Dobre bakterije u našim crijevima igraju važnu ulogu u pomaganju imunom sistemu.

Zobene pahuljice

Zob je odličan način za smanjenje holesterola koji može imati pozitivan uticaj na bol kod artritisa. Bezglutenske zobene pahuljice su još bolji izvor energije, jer je gluten dokazan kao sastojak zbog kojih se simptomi artritisa još više pojačavaju.

Pastrmka

Masna riba koja je puna Omega 3 kiselina koje reduciraju upale povezane sa artritisom. Kao dobar izbor ribe se izdvajaju još i sardina i haringa. Ako niste njihov veliki fan, sumplementi na bazi Omega 3 su dobra zamjena.

Šolja zelenog čaja

Zeleni čaj je pun polifenola, nutrijenta koji se vjeruje da smanjuje upale. Također je pun antioksidanata koji pomaže u usporavanju nastanka štete na zglobovima.

Kurkuma

Jedna studija je otkrila da je kurkuma dodatak koji održava pokretljivost kod pacijenata oboljelih od osteoartritisa. Đumbir, cimet i čili vrijedi probati zbog njihovog antiupalnog svojstva.

Crveno meso

Odrezak je odličan izvor željeza. U slučajevima reumatoidnog artritisa, upale često rezultiraju anemijom. Dovoljan unos željeza u ishrani omogućuje da anemija ne predstavlja problem, ali tu su svakako i brojni suplementi.

Hljeb sa sjemenkama

Integralne žitarice mogu umanjiti nivo CRP (C reaktivnog proteina) u krvi, koji je znak upale u organizmu. Povezan je sa dijabetesom i srčanim problemima. Najvažnije je da ovi sastojci lako mogu da se uvedu u našu svakodnevnu ishranu.