Muče vas akne, glavobolja i krvni pritisak? Isprobajte ovaj prirodni lijek!

Ako tražite prirodni lijek za glavobolju, akne i probleme sa krvnim pritiskom onda je sok od kupusa prava stvar za vas. Danas ne postoji domaćinstvo koje ne konzumira kupus. To je zapravo dobro jer se radi o jako zdravoj i vitaminima bogatoj namirnici. Obično ga kiselimo za zimnicu, kuhamo ili pravimo kao svježu salatu.

Ipak, malo tko od nas priprema sok od kupusa. Ako i ne volite kupus, kao jelo, možda vam sok bude prijao.

Postoji nekoliko vrsta kupusa, ali nema veze jer svi su zdravi. Hranjivi su, a imaju malo kalorija i mnogo vitamina, magnezija, kalcija i mnogih drugih vrijednih elemenata.

U nastavku vam donosimo recept za pripremu ovog soka

Naučite sami sebi pripremiti sok od kupusa. Sam kupus možete lako kombinovati sa drugim povrćem, ili voćem. Svježi sok možete lako i jednostavno pripremiti tako što pola glavice isjeckanog kupusa ubacite u sokovnik. Dobiveni sok pijete svjež, odmah, jer će tako dati najbolji efekt.


Za one sa malo većim očekivanjima i željom za kombinacijama donosimo par savjeta za kombinacije
Sok od kupusa možete pomiješati sa sljedećim namirnicama: Uzmite 1 veći krastavac i ogulite ga, dodajte pola glavice crvenog kupusa srednje veličine, 1 do 2 mekane kruške, 2 limuna i mali komad korijena đumbira.

Sve sastojke dobro operite hladnom vodom, očistite od špica sve sastojke, ogulite limun i đumbir pa sve nasjeckajte na sitnije komade. Stavite u sokovnik i pijte svježe. Sok nemojte čuvati u frižideru za kasnije. Najbolje je da napravite dozu za jedan obrok. Nakon par pripremanja naučit će te količine koje vam najbolje odgovaraju.

Još jedan recept za pripremu soka

Uzmite pola manje glavice crvenog kupusa, 2 jabuke, 2 mrkve, 1/2 krastavca i mali komad đumbira. Obrađujete u sokovniku na isti način kao u prvom receptu.

Treći recept je jako zdrav napitak: Uzmite 2 cikle srednje veličine, 6 većih mrkvi, 1 manja glavica crvenog kupusa, 1 komadić đumbira (veličine palca), 2 jabuke i šoljicu zamrznutih borovnica. Sve sastojke očistite i pripremite, pa ubacite u sokovnik i pijte svježe.

Kombinacija je još zaista mnogo. Najbolje je da isprobate sa receptima koje smo vam napisali, a kasnije sok od kupusa obogatite na neke druge načine, koje ste otkrili usput.

Par dodatnih savjeta – Prije nego koristite kupus dobro ga je oprati i potopiti u vodi da stoji 30 minuta. Koristite svjež i ako ga pijete čistog imajte na umu da je najbolje da pijete samo po pola čaše. Sok ne držite u frižideru i ne koristite sol ili šećer.

Komentari

komentara