Mršavite prema pravilima Mjeseca :Jednodnevni post za vrijeme mladog i punog Mjeseca

Tokom ovoga posta može se skinuti dva do tri kilograma u jednom danu, no primarni učinak ove dijete je detoksikacija koja potiče čišćenje organizma u skladu s prirodom. Bez hrane možete 24 sata, ali bez tekućine ne – tokom Mjesečeve dijete morate popiti 2 do 4 litre tekućine

Poznato je da Mjesec svojom snagom utječe na razne aspekte našega života – tako o Mjesečevim mijenama može ovisiti naše raspoloženje ili možemo imati problema s nesanicom. Mijene ovog satelita imaju i velik utjecaj na metabolizam pa njihovo praćenje može biti korisno i za skidanje suvišnih kilograma.

Praćenjem Mjesečevih mijena nastala je i jedna od najstarijih, ali još uvijek popularnih dijeta. Mjesečeva dijeta temelji se na samo jednom pravilu: ne smije se ništa jesti 24 sata od prvog sata promjene lunarne faze. To znači da ako lunarna faza (Mjesečeva mijena) nastupa, naprimjer, 6. jula u 20.15 sati, ne smijete ništa jesti od tada pa sve do 20.15 sati sljedećeg dana.

Za vrijeme pridržavanja ove dijete može se skinuti čak dva do tri kilograma u jednom danu. No, primarni učinak ove dijete je detoksikacija jer potiče čišćenje organizma u skladu s prirodom.

 

Kao plima i oseka

S obzirom da možemo funkcionirati 24 sata na postojećim rezervama, jednodnevni post ne bi trebao predstavljati veći napor. Mjesečeva dijeta jedino nije preporučljiva za skidanje prevelikog broja kilograma.

Možda vam se to čini teško ili čak opasno po zdravlje, ali ukoliko nemate većih zdravstvenih problema, 24 sata bez hrane neće ostaviti nikakve štetne posljedice na organizam. Jednodnevni post omogućava organizmu da se odmori, što doprinosi daljem jačanju njegovih odbrambenih sposobnosti. Dijeta, također, nema loše posljedice za tjelesne, fizičke i intelektualne sposobnosti.

Mjesec ima sličan utjecaj na tjelesne tekućine kao što ima na plimu i oseku. Naime, za vrijeme Mjesečevih mijena dolazi do pojačanog lučenja tekućine koju organizam, inače, zadržava zbog raznih faktora; u prvom redu loše ishrane. Zbog toga se kilogrami brže gube bez ikakvih štetnih posljedica.

Bez hrane možete 24 sata, ali bez tekućine ne – tokom Mjesečeve dijete morate popiti 2 do 4 litre tekućine

Postoje četiri Mjesečeve faze: mlađak, prva četvrt, uštap i zadnja četvrt. U vrijeme uštapa Mjesec je pun i od tada se sljedećih četrnaest dana neprestano smanjuje. Kada na nebu Mjesec nije vidljiv, govorimo o mlađaku ili o mladom Mjesecu. Počevši od mlađaka, Mjesec se povećava sve dok ne bude vidljiv u cjelosti, kao sjajni puni krug. Sredinu razdoblja između mlađaka i uštapa nazivamo prvom četvrti, a sredinu razdoblja između uštapa i mlađaka nazivamo trećom ili zadnjom četvrti.

U danima nakon uštapa Mjesec omogućava tjelesnoj energiji da brže kola i da se lakše oslobađa čineći tijelo aktivnijim i pokretljivijim. Takav Mjesečev utjecaj ujedno je i razlog zašto se baš u dane uštapa i nesanica javlja češće nego u nekim drugim razdobljima.

  Nove šanse

Mršavljenje je u razdoblju između uštapa i mlađaka mnogo lakše, može se reći i da je nekako prirodno, pa je i cijeli trud skidanja kilograma olakšan. Zbog toga se upravo za ovih Mjesečevih mijena preporučuje post. Za vrijeme punog Mjeseca tijelo najuočljivije koristi i prerađuje hranu, a za vrijeme mladog Mjeseca najbolje se oslobađa sala i različitih toksina.

Tokom dijete potrebno je unijeti dva do četiri litra tekućine – pijte vodu, nezaslađeni čaj i prirodne nezaslađene sokove. Kafa se može piti u vrlo malim količinama, dok se gazirani sokovi, alkohol i mlijeko nikako ne smiju konzumirati.

Prednost ove dijete je u velikom broju prilika za njeno provođenje koje se otvaraju za vrijeme jedne godine. Ukoliko u planu imate neko slavlje ili svečanu večeru pa ne želite propustiti užitke blagovanja, vrlo brzo je na programu novi termin. Ujedno, ako i ne uspijete izdržati cijeli dan bez hrane, nema mjesta očaju jer se Mjesec vrlo brzo kreće i daje vam ponovnu šansu da započnete s dijetom.

I najbolja dijeta i najčvršća volja dat će loše rezultate ako se započne provoditi u pogrešno vrijeme, a to je u vrijeme povećavanja ili “punjenja” Mjeseca. Zato je poznavanje Mjesečevog kalendara vrlo važno za svaku ozbiljnu dijetu.

(aura.ba)