Mračna istorija Kvin Meri: Izgladnjela posada ispekla i pojela svog kuhara

Ime Meri nije baš najsretnije za brodove. Drugi najpoznatiji brod duhova na svijetu zvao se Kvin Meri i također je imao turbulentnu istoriju baš kao i Meri Selest. 

Putnički brod porinut u Drugom svjetskom ratu smatran je za jedan od najbržih na svijetu. Često je prolazio neopaženo kroz neprijateljske vode i kinstruisan je da bi bio takav, zbog čega je dobio nadimak “sivi duh”. Sedam godina nakon porinuća prepolovio je jedan teretni brod dok je pokušavao da izbjegne napad, i u toj nesreći je više od 300 ljudi izgubilo život.

U narednim godinama su se tragedije nizale jedna za drugom. Jedan mornar je, na dramatičan način, stradao tako što je izgorio od pogonskih odjeljenja. Vatra je izbila iznenada, a cijela posada mu je pritrčala u pomoć, ali vrata prostorije su se tako zaglavila da nikako nisu mogli ni da ih provale. A kad im je prijatelj konačno izgubio život, brava se jednostavno sama od sebe otvorila!

Ni smrt kuhara nije bila ništa manje čudna. Prema legendi, cijela posada broda je uslijed ratnih strahota dospjela su teško psihičku krizu. Zalihe hrane su se smanjivale munjevitom mbrzinom, pa je kuhav bio primoran da samnjuje porcije obroka, a kada je posadi to dosadilo, jednostavno su ga ubili i ispekli.

Jedan od putnika je iznenada skočio s palube u more, a jedna od djevojčica je slomila vrat dok se igrala. Brod je od 1967. bio izložen eksponat, a danas funkcioniše kao hotel u Kaliforniji