Mr. sci. Samra Šuvalija: Učinkovitost propolisa kod suzbijanja gljivice Candida albicans i bakterije Staphylococcus aureus, u laboratorijskim uslovima je potvrđeno

Njeni radovi mogu biti dobar temelj za buduća istraživanja. Ugledni stručnjak, ipak, napominje da se iz njenog rada još uvijek ne smiju donositi zaključci da se propolis može označiti kao lijek kod kandidijaze i stafilokoknih infekcija.

Magistrica Šuvalija se posljednje dvije godine, kroz svoj magistarski rad, intenzivno bavila ispitivanjem sastava propolisa sakupljenog sa teritorije BiH. Došla je do dva važna zaključka: prvi zaključak je da su 10 % etanolne otopine propolisa pokazale pozitivan utjecaj na gljivicu Candida albicans i patogenu bakteriju Staphylococcus aureus. Druga bitna stvar je da se propolis iz BiH može svrstati u tip propolisa karakterističan za područje kontinentalne Evrope.

Iako već nosi reputaciju „lijek 21. stoljeća“, da bi zaista bio priznat kao lijek, propolis se mora standardizirati. To znači da moraju biti postavljeni kriteriji na osnovu kojih bi se vršila procjena njegovog kvaliteta. Nažalost, formalni kriteriji zvanično još uvijek nisu određeni niti u jednoj zemlji svijeta.

Magistrica Samra Šuvalija, šef laboratorije za biofarmaceutsko-tehnološka ispitivanja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, se kroz svoj magistarski rad intenzivno bavila ispitivanjem sastava propolisa sakupljenog sa teritorije BiH, te njegove aktivnosti prema određenim mikroorganizmima. Prije svega, zanimala se za utjecaj 10 % etanolnih otopina propolisa (otopina propolisa koju pčelari i apoteke najčešće prodaju kupcima) na gljivicu Candida albicans (uzročnik oralnih, kožnih i genitalnih infekcija kod ljudi), patogenu bakteriju Staphylococcus aureus (izaziva mnošto različitih infekcija počevši od manjih infekcija kože do teških bolesti poput sepse, upale pluća, sindroma toksičnog šoka itd.), te Pseudomonas aeruginosa (može da izazove infekciju: oka, uha, kože, respiratornog, gastrointestinalnog ili urinarnog trakta, najčešće kod hospitaliziranih bolesnika).

Samra Šuvalija

Njeni rezultati su – ohrabrujući! Pozitivno dejstvo 10 % etanolnih otopina domaćeg propolisa na Candida albicans i Staphylococcus aureus u laboratorijskim in vitro ispitivanjima je potvrđeno, dok je djelovanje propolisa na bakteriju Pseudomonas aeruginosa, za sada, izostalo.

„Kako su objavljeni radovi kojima je potvrđeno djelovanje propolisa i na Pseudomonas aeruginosa , možda je jednostavno potrebno povećati koncentraciju propolisa – kaže Šuvalija.

Ugledni stručnjak, ipak, napominje da se iz njenog rada još uvijek ne smiju donositi zaključci da se propolis može označiti kao lijek kod kandidijaze i stafilokoknih infekcija.

„Kod lijekova je tačno deklarisano koliko aktivne supstance se nalazi u jednoj dozi lijeka npr. u jednoj tableti. Isti je slučaj i sa propolisom. Da bi propolis bio priznat kao lijek mora biti standardiziran tj. da se tačno zna koliko u njemu ima: aktivnih principa (npr. flavonoida), ukupnih fenola, balzama… U tom smislu pred naučnicima je dug i težak zadatak – kaže Šuvalija, te dodaje:

„Jedan od važnih zaključaka ovog istraživanja jeste da se antimikrobna aktivnost etanolnih otopina propolisa ne može pripisati isključivo flavonoidima, već je to rezultat zajedničkog djelovanja flavonoida i drugih komponenti prisutnih u propolisu – dodaje ona.

Sedam flavonoida

U svojim radovima Šuvalija se također bavila utvrđivanjem prisustva sedam flavonoida (naringenin, kvercetin, kemferol, pinocembrin, galangin, krizin i pinostrombin) u domaćem propolisu (prema pisanju portala nutricionizam.com flavonoidi ili bioflavonoidi su skupina raznolikih spojeva široko rasprostranjenih u biljnim organizmima. Odgovorni su za šarenilo voća, povrća i cvijeća, imaju ulogu da zaštite biljake od mikroorganizama i napada insekata).

Iako je fitogeološki položaj BiH, i ispaša pčela različita, u svim uzorcima propolisa koji su korišteni tokom istraživanja (Sarajevo, Bistričak kod Zenice, Trebinje, Stolac, Bijeljina, Livno/Glamoč, Plješevica, Cazin, Ustiprača, Mokro-Pale, Derventa, Konjuh) utvrđeno je prisustvo ispitivanih flavonoida.

„Od svih flavonoida najzastupljeniji je pinocembrin koji bi prema literaturnim podacima prije svega trebao ispoljiti antibakterijsko i antifungalno djelovanje – kaže Šuvalija.

„Ispitivanja potvrđuju da propolis sa područja Bosne i Hercegovine zadovoljava neformalno postavljene zahtjeve za sadržaj ukupnih flavonoida u propolisu karakterističnom za kontinentalni dio Evrope. Doduše, postoji različitost njihovog sadržaja u uzorcima sakupljenim u različitim dijelovima BiH, što je posljedica različitog geografskog i biljnog izvora propolisa – kaže Šuvalija.

Tehnologija prikupljanja propolisa

„Pčelari u BiH uglavnom prikupljaju propolis tako što ga stružu sa košnica ili ramova. Nažalost, u takvom propolisu najčešće se nađe ostataka drveta i drugih stranih čestica, što direktno utječe na kvalitet samog proizvoda. Svaka primjesa u propolisu smanjuje i koncentraciju krajnjeg proizvoda, etanolnog rastvora propolisa – kaže mr. sci. Šuvalija.

„Naišla sam na literaturne podatke o tehnologiji prikupljanja propolisa uz pomoć mrežica. Takav način prikupljanja propolisa daje mnogo čišći proizvod – dodaje ona.

Glavobolje naučnika

Zbog različitog hemijskog sastava propolisa sakupljenog sa različitih područja svijeta, stručnjaci već godinama nailaze na problem kada je u pitanju standardizacija propolis. Njega je, kažu, nemoguće standardizirati na uniforman način.

Prema vodećim istraživačima propolisa kao što je profesor Vassya Bankova, sa Instituta za organsku hemiju sa Centrom za fitohemiju iz Sofije, propolis je potrebno podijeliti u više tipova, na osnovu njegovog biljnog izvora i hemijskog sastava, odnosno prisustva supstanci koje su odgovorne za biološku aktivnost propolisa. Nakon toga je potrebno utvrditi kriterije za standardizaciju za svaki tip propolisa posebno.

„Kao nosioci biološke aktivnosti u propolisu karakterističnom za kontinentalni dio Evrope potvrđeni su flavonoidi. Zbog toga je veoma važno da su naša ispitivanja pokazala prisustvo flavonoida u BH propolisu, te da propolis iz BiH zadovoljava neformalno postavljene standarde za evropski tip propolisa – kaže Šuvalija. (aura.ba/A.A)