Možete li vjerovati da kriju tajne poruke: 10 misterija skrivenih u slavnim slikarskim remek-djelima

Umjetnost nije samo izvor inspiracije, već i zagonetki. Slikari često dodaju zanimljive detalje svojim djelima ili ostavljaju poruke koje je nemoguće uočiti prostim gledanjem.

Izdvojili smo 10 slikarskih remek-djela s neočekivanim tajnama koje se kriju u njima.

Dnevna “Noćna straža”

Tokom obnove Rembrandtove “Noćne straže” 1947. godine, slika je očišćena od debelog sloja čađe. Nakon toga, postalo je očito da se prizor prikazan u slici ne odvija noću nego na dnevnom svjetlu.

Anatomski kod Sikstinske kapele

Sličica ljudskog mozga nije pronađena samo u Michelangelovu “Adamu”, već i na fresci Sikstinske kapele. Pogledajte Božji vrat – ako ga preklopite sa slikom ljudskog mozga, dobit ćete savršeno preklapanje linija.

Simbol snage

Likovi Davida i Golijata u još jednoj fresci Sikstinske kapele koju je stvorio Michelangelo formiraju hebrejsko pismo gimel, koje simbolizira snagu u mističnoj tradiciji kabale.

Rembrandtova razrokost

Margaret Livingstone i Bevil Conway proučavali su Rembrandtove autoportrete i dokazali da slikar pati od stereosljepila. Ta je osobitost učinila da slikar malo drugačije promatra svijet: vidio je stvarnost u 2D-u umjesto u 3D-u. Međutim, moguće je da je stereosljepilo pomoglo Rembrandtu stvoriti svoje besmrtno remek-djelo.

Osveta ljubavnicima

Jedna od najpoznatijih slika Gustava Klimta prikazuje Adele Bloch-Bauer. Naručio ju je njezin suprug, barun Ferdinand Bloch-Bauer. Ustanovio je da Adele i Klimt imaju aferu pa je vjerovao da će nakon stotina njezinih slika slikar zamrziti svoju ljubavnicu. Rutinski rad je stvarno ugasio osjećaje između umjetnika i njegove muze.

Proricanje kraja svijeta

Talijanski istraživač Sabrina Sforza Galitzia predložio je neobičnu interpretaciju “Posljednje večere” Leonarda da Vincija. Sigurna je da je umjetnik na slici ostavio predviđanje kraja svijeta, koji će se dogoditi 21. ožujka 4006. Da bi došao do ovog zaključka, istraživač je dešifrirao matematički i astrološki kod slike.

To nije jedina zagonetka “Posljednje večere”. Kristove ruke i apostoli, zajedno s kruhom na stolu, tvore nešto što bi se moglo čitati kao glazbeni zapis. Nakon testiranja, to zvuči kao kratka melodija.

Svijet u žutom

Gotovo sve slike Vincenta van Gogha imaju dominantnu žutu boju. Profesor Paul Wolf objašnjava to kao sporedni učinak lijekova za epilepsiju koji mijenja percepciju boja. Umjetnikov svijet mogao bi stvarno izgledati onako kako ga vidimo na njegovim platnima.

Mozart i masoni

Postoji čvrst dokaz da je Wolfgang Amadeus Mozart bio mason. Čak i u njegovu dječjem portretu Pietra Antonija Lorenzonija možemo vidjeti masonski znak – skrivenu ruku koja ukazuje na hijerarhijski položaj u tajnom društvu.