Može li se uz pomoć ljubavnih magijskih čini probuditi ljubav, izazvati ljubomora, vratiti bračna harmonija, osnažiti muškost ili uništiti tuđa ljubavna sreća?

U svim vremenskim epohama ljubavna magija je izazivala najveći interes među običnim smrtnicima. Iako, po svojim učincima, spada u crnu magiju, njome su se u prošlosti bavili mnogi čarobnjaci, čak i oni koji su se za života zakleli da će umrijeti na Božijem putu.

Iako osobno nisam temeljitije istraživao ljubavnu magiju, zavirujući u različite izvore tajnih učenja, pogotovo onih najstarijih, istočnjackih, s vremena na vrijeme, nailazio sam na zanimljive storije, koje me nisu ostavljale ravnodušnim.

Posebno su me zanimali dometi do kojih je u svojim istraživanjima prastarih magijskih vještina došao neumorni Idriz Shah, ugledni istraživač koji je ovoj oblasti, čini mi se, podario istinsko dostojanstvo. U knjizi “Orijentalna magija”, ljubavnoj magiji je posvetio jedno krace poglavlje u kome je obradio svoja saznanja o indijskoj “strikarmani” magiji. Riječ je o takozvanoj “spolnoj magiji”, koja obuhvata sve poznate oblike veza između muškarca i žene.

Muškarci odlaze kod spravljača ljubavnih čina da bi pridobili srce žene za kojom čeznu; djevojke koje priželjkuju ljubav nekog muškarca naručuju hamajlije za tu svrhu; žene čiji je brak ugrožen tajno se obraćaju spravljačima ljubavnih cina kako bi ljubav vratile u svoj dom; preljubnici traze ljubavnu formulu koja bi im obzbjedila ljubavni sklad u tajnoj izvanbračnoj vezi…

Stotine (raz)očaranih, zaljubljenih, poniženih, ushićenih, odbačenih…, od pamtivijeka traga za činima kojima ce doseči nedostižne ljubaqvne ciljeve. Evo, kako to, prema kazivanjima Idriza Shaha rade u Indiji.

OBRED ZA BUĐENJE LJUBAVI KOD ŽENE: Ova se bajalica ponavlja noću što je moguće više puta u vremenskom periodu kada mladi mjesec iz dana u dan postaje sve puniji. Vjeruje se da je gotovo uvijek djelotvorna:

“Svemočnom strijelom ljubavi probadam Tvoje srce o, ženo! Ljubav koja nelagodu stvara, koja ce te preplaviti, ljubav prema meni! Ta strijela koja leti istinski i pravo, u Tebi ce razplamsati zelju. Njen vrh je od moje ljubavi, a njen džilit moja je odlučnost da te posjedujem! Eto, srce je Tvoje probodeno. Strijela je pogodila cilj. Ovim sam vještinama savladao Tvoju neodlučnost, Ti si se promijenila! Dođi k meni pokorna, bez ponosa, kao što sam i ja bez njega, kao što sam i ja pun žudnje! Tvoja ce majka biti nemocna da spriječi Tvoj dolazak, a ni otac Te Tvoj neće moći da spriječi! Ti si sva u mojoj vlasti… O, Mitra, o, Varuna, lisite je snage volje! Ja, samo ja, imam vlast nad srcem i umom moje voljene!…”

Ovu magičnu bajalicu obavezno prati izrada i mahanje strijelom koja je fizički pandan imaginarne ljubavne strijele. Kao i s drugim činima ove vrste, obred moze da izvodi ljubavnik, ali i opsjenar, to jest spravljač ljubavnih cina.

ČINI ZA BUĐENJE LJUBAVI KOD MUŠKARCA: Kažu da u magiji postoji veliki broj ovakvih čina. U principu, oni su slični onoma koji koriste djevojke i žene. Izgleda da je glavna razlika u činjenici da se moraju ponoviti sedam puta, a ženama se uvijek, preporučuje da svoje magijske aktivnosti nikada ne povjeravaju drugim ženama.

“Opsjednuta sam strasnom ljubavlju prema tom čovjeku: ova mi ljubav dolazi od Apsarasa koji je uvijek pobjednik. Neka taj čovjek žudi za mnom, neka me želi, neka izgara od želje za mnom! Neka ova ljubav izađe iz duha i uđe u njega. Neka me poželi kao što ništa u životu poželio nije! Volim ga, želim ga: on mora osjetiti da me želi, da me voli! O, Maruče, neka ga ljubav ispuni; o, Duše vazduha, ispuni ga ljubavlju; o, Agni, neka gori od ljubavi za mnom!…”

U Indiji se vrlo često se koriste i sljedeća magična bajalica:

“Snagom i zakonima Varune pozivam žarku silu ljubavi u Tebi, za Tebe. Čeznju, močnog Duha ljubavi kojeg svi bogovi stvoriše u vodi, pozivam i molim da tvoju ljubav za mene osigura!…”

Zatim se ponavlja dva puta:

“Indrani je magnetisao vode ovom ljubavnom silom. I nju ja pozivam po zakonima Varune, da te razgore!…”

A onda se bajalica završava sljedećom rečenicom:

“Voličeš me rasplamsalom čežnjom!…”

ČINI ZA NEUZVRAĆENU LJUBAV: I neuzvračena ljubav povod je mnogih ljubavnih zapisa, hamajlija, talismana i magijskih rituala. U slučaju da žena napusta muža ili da zavoli nekog drugog muškarca, u Indiji se koristi bajalica, koja se izvodi uveče i ponavlja barem 49 puta, zapravo, sve dotle dok se ljubljena žena na vrati u napušteni dom:

“Naredio sam Nebu, Zemlji i svemu da miruju. Prizivam duha koji ima moc da sve stvari umiru. Svim sredstvima preko Agnija, natjeraj je da mi se vrati! Ove se mocne cini ne mogu ponistiti. Na sto i hiljadu nacina Ti ces mi se vratiti!…”

ČINI ZA PRIDOBIJANJE ŽENE: Kao i kod većine drugih naroda, glavna briga mnogih muškaraca u Indiji jeste da dovedu mladu. Prema Atarva Vedi to je samo po sebi jednostavno:
Uzimajući štap od bambusa ili onaj sa sedam čvorova, čarobnjak na njegov vrh stavlja metalnu udicu koja simbolički predstavlja udicu boga Indre. „Klijent” sjeda na zemlju ispred gospodara, ne izgovarajući nijedne riječi. Čarobnjak tada izgovara sljedeću bajalicu:

“Na sebe primam snagu, snagu stotinu ljudi. Uzimam ovu snagu u ime duha koji ovamo dolazi…, koji sada dolazi…, koji je došao. O, Indra, daj mi tu snagu!…Kao što Asvins uze Suriju, dijete Savitarovo, da mu nevjesta bude, takvu je sudbina odredila da će ovamo doći žena za ovog čovjeka! Indra, tom zlatnom udicom dovedi ovamo ženu za onoga ko je želi!…”

ČINI ZA STICANJE MUŽA: Iako se od neposvecenih ne ocekuje da upražnjavaju obrede ljubavne magije, u Indiji je u opticaju veliki broj ispravnih verzija Veda. Mnoge su nekompletne, ali sve imaju recepture ljubavne magije koje koriste milioni Indijaca. Kod žena je posebno omiljena bajalica za sticanje muža a ona glasi:

“Ja tražim muža. Sjedeći ovdje raspletene kose, ja tražim muža za ovu nevjestu bez mladoženje… O, Arjamane! Ova žena ne može više da izdrži da gleda brakove drugih žena. Sad, poslije ovog obreda, druge će žene doći na njeno svadbeno veselje!
Tvorac drži Zemlju, planete, Nebo. O, Tvorče, stvori za mene udvarača, stvori mi muža!…”

(Ahmed Bosnić)