Može da bude veoma opasno: JEDNOM PROKLJUČALA VODA NE SMIJE SE PONOVO KORISTITI

Prilikom kuhanja bilo kog jela, najbolje je da koristite isključivo vodu koja je samo jednom prokuhala.

Stručnjaci preventivne medicine ističu da korištenje vode koja duže vrijeme stoji u ketleru ili koja je provrela dva puta može negativno da utiče na zdravlje, te savjetuju da to izbjegavate.

Uglavnom ljudi koriste flaširanu vodu za piće ili je filtriraju pomoću specijalnog aparata, dok se za kuhanje koristi česmovača. U tome svakako nema ništa loše, međutim, bilo da spremate omiljenu kafu ili kuhate ručak, nemojte da dozvolite da vam voda dugo vri ili da dvaputa prokuha.

Pod prokuhavanjem se podrazumijeva zagrijavanje vode na 100 stepeni Celzijusa, što omogućava da se uništi većina štetnih mikroorganizama iz nje. Međutim, u isto vrijeme se dešavaju i drugi procesi koju mogu da budu štetni po zdravlje:

Između ostalog: povećava se koncentracija soli, stvara se kamenac koji se gormira zbog izotopa vodonika, molekuli kiseonika isparavaju, korisna svojstva vode se gube.
Zbog negativnih posljedica stručnjaci upozoravaju da nikako ne zagrijavate vodu koja je već jednom proključala i ne unosite je u organizam. Umjesto toga, najbolje je da je prospete i sipate novu koju ćete dalje koristiti.