Može biti opasno: OVA STVAR NA LAKTU GOVORI DA SA VAŠIM ORGANIZMOM NEŠTO NIJE U REDU

Suha koža na laktovima može da bude simptom dehidratacije organizma, ali i drugih zdravstvenih problema.

Prvo i osnovno pravilo je da kožu treba da hidrirate jednako na svim dijelovima tijela, a njeno isušivanje dovodi do stvaranja sloja mrtvih ćelija na koži koji se naziva rožni sloj. Ovo je obično karakteristika ljudi koji dugo sjede za stolom i koji rade za kompjuterom.

S druge strane, suha koža može da bude znak upozorenja za stanja kao što su alergija na hranu, atopijski dermatitis ili vazomotorni rinitis. Ispucala koža na ovim dijelovima ruke upozorava i na nedostatak vitamina A, B i D. Razlog nedostatka ovih vitamina u tijelu odmah se vidi na koži, a ako imate ovaj problem, onda se ovi vitamini ne apsorbuju kako treba u vašem sistemu za varenje.

Suha koža na laktovima može da ukaže i na pojavu psorijaze, ali i dijabetesa. Psorijaza se najčešće javlja na koljenima i laktovima u obliku crvenih mrlja prekrivenih ljuspicama. S druge strane, suha koža na laktovima može da bude i znak dijabetesa jer su bakterijske i gljivične infekcije na koži prateći simptom ove bolesti.

Dermatolozi savjetuju da je najbolje da posjetite doktora ako osjetite snažnu suhoću laktova, neizdrživ svrab i veliku neprijatnost na tom dijelu kože.

Prvo i najvažnije je da se, prije primjene bilo kakvih krema konsultujete sa vašim dermatologom, jer su ovakva stanja uglavnom prouzrokovana kožnim oboljenjima.

Ako je problem dublji, doktor će vas uputiti kod drugog specijaliste, endokrinologa ili gastroenterologa.

Međutim, ako je riječ o blagom stanju suhe kože na laktovima, ono što možete da uradite, a savjetuje i doktori, jeste da nekoliko dana radite piling tog dijela tijela i redovno ga hidrirate kremama, losionima i uljima.