Možda ste i vi kupac u second hendovima i na sebi imate odjeću skinutu sa mrtvaca ili pokupljenu iz kontejnera u Njemačkoj, Austriji, Italiji….

Poznat je slučaj da su prošle godine na svadbi prepoznali vjenčanicu nesretno preminule nevjeste, koja je stradala u saobraćajnoj nesreći odmah nakon svadbenog čina.


Veliki broj ljudi, primoran krizom, sve češće kupuje garderobu u radnjama polovne robe, jer se tamo mogu obući od glave do pete za pedesetak maraka. Ono što je zabrinjavajuće jeste činjenica da građani ne znaju odakle ta roba dolazi.
U radnjama odjeće širom BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Kosova, Crne Gore… postoji mnogo robe sumnjivog kvaliteta. Od nekvalitetne kineske, do tkanina koje su toksične za ljudski organizam ili su pokupljene u kontejnerima zapadnoevropskih zemaalja.

Ta garderoba ne završava tamo gdje treba, već odlazi u radnje na Balkanu, gdje je sirotinji i marka kao kuća. Među tom garderobom ima i one koja se skida sa mrtvaca. Poznat je slučaj da su prošle godine na svadbi prepoznali vjenčanicu nesretno preminule nevjeste, koja je stradala u saobraćajnoj nesreći odmah nakon svadbenog čina.

U second hendovima, gdje je sve za marku ili šoping molovima može se pronaći odjeća i obuća sumnjivog kvaliteta koja nije dobro provjerena. Ne zna se u kakvim je magacinima bila prije nego što je završila u sekend hend radnjama i kakve sve bakterije ima u sebi. Javna je tajna da se sakuplja iz kontejnera po zemljama zapadne Evrope ili preko humanitarnih organizacija.

Uglavnom je riječ o robi koja se proizvodi u Turskoj, Kini i drugim dalekoistočnim zemljama i njen kvalitet je potpuno nepouzdan. Ona se u tim zemljama boji bojama koje u sebi imaju kancerogena svojstva. Posebno se ne preporučuje nošenje komada koji su u direktnom kontaktu sa kožom, kao što je rublje. Nažalost, to se ovde rijetko ispituje, pa je potrebno da se pooštri kontrola – rekli su iz Privredne komore Srbije.

U ovakve radnje rijetko kada ulaze tržišne inspekcije, a bilo bi zanimljivo pregledati carinske dekleracije, sirovinski sastav i zemlju porijekla.

Na svakoj deklaraciji garderobe mora da piše: naziv i vrsta robe, sastav i količina, veličina i načini održavanja, podaci o proizvođaču, zemlje porijekla, uvoznik, kvalitet i upozorenje na eventualnu opasnost ili štetnost robe.