Možda niste znali: PROKLIJALI BIJELI LUK JE NAJLJEKOVITIJI

Iako mnogi misle da proklijali bijeli luk treba baciti, Naturalcureshouse piše da tek tada luk postaje najefikasniji. Naime, bijeli luk je zreo tek kad proklija i tada njegova ljekovita svojstva postaju efikasnija.

Bijeli luk je prepun antioksidanasa poput alicina i alina. Studija Instituta za medicinsko istraživanje pokazala je da je zrio i proklijali luk odlično sredstvo protiv gljivičnih i virusnih oboljenja, kao i stomačnih grčeva, dijareje, probave… Bogat je i mineralima i nutrijentima, pomaže kod prehlade i trovanja, a pomaže i u zaštiti ćelija od raka.

Ako želite da se zaštitite, koristite proklijali luk, dodajte ga u salatu ili jela i konzumirajte ga redovno. Stručnjaci ističu da će na organizam najbolji efekat imati sirov bijeli luk, bez pečenja, kuhanja ili prženja. Redovno ga konzumirajte u salatama ili ga izgnječite pa mu dodajte peršun i malo ulja za ljepši ukus.

error: Content is protected !!