Možda niste znali: MANDRAGORA – BILJKA TAJANSTVENIH MOĆI

Arapi je zovu ‘vražijom jabukom’, Jevreji ‘jabukom ljubavi’, kopti ‘đavoljim crijevom’, Europljani ‘visećim čovječuljkom’, dok su je stari Sumerani smatrali ‘biljkom Božije kazne’.

Legende kažu da njen korijen, prilikom branja, ispušta tako strašne krike da se od njih može poluditi ili čak umrijeti.

Mandragora (Mandragora officinarum) je bila najpopularnija biljka među okultistima, čarobnjacima i vješticama prošlosti, a tko bi uza se nosio njen korijen navodno bi osiguravao ljubav i novac.

Nazivana je i ‘rukom slave’ i vraćala je dvostruko – tko bi uz njen korijen uveče stavljao jedan zlatnik, navodno je ujutru zaticao dva!

Neki autori navode da mandragora simbolizira plodnost, otkriva budućnost i pribavlja bogatstvo, te jača seksualnu želju i stimulira oplodnju.

Vjerovalo se da nastaje iz sperme obješenoga čovjeka, a zbog svojih afrodizijačkih svojstava, njene bobice (bijele ili crvene boje) u Egiptu su predstavljale simbol ljubavnih čarolija, a njen se korijen nosio kao magični talisman.

Rimski historičar Plinije Stariji (23 – 79 n. e.), autor enciklopedijskog dela ‘Poznavanje prirode’ (Naturalis historia), navodi da je mandragora magična biljka kojom satiri hrane svoju neugasivu seksualnost.

Oni koji je beru, navodi Plinije Stariji, morali bi da paze da im vjetar ne ide u lice, a prije nego što je uberu svakako bi oko nje morali mačem ili nozem opisati tri kruga, jer bi u protivnom mogli postati žrtvom osvetoljubivog duha koji živi u biljci. Zbog toga se, prije branja, korijen mandragore posvećivao spermom, urinom i menstrualnom krvlju.

Osušen korijen mandragore slovio je kao sredstvo protiv demonskih sila i bacanja čini na ljude i stoku, donosio je sreću i blagostanje, olakšavao je ženama porođaj, a pomiješan s ružinim uljem i vinom, navodno je blagotvorno djelovao na upale i bolove očiju.

Vino ili pivo spravljeno od mandragore koristilo se kao snažno halucinogeno sredstvo, koje je moglo ubiti.

Vjerovalo se da može da začara, ali i da izliječi od impotencije. Zbog toga je u prošlosti vino od mandragore bilo veoma popularno.

Da bi sačuvala svoje magične karakteristike, mandragoru isključivo treba čuvati u bijeloj ili crvenoj svili i prati vinom svakog petka.

(Ahmed Bosnić: “Knjige tajni”)