Možda niste znali: MAK – SIMBOL DIVLJE LJEPOTE, ALI GA NIJE DOBRO UNOSITI U KUĆU

Mak se smatra simbolom plodnosti, zaborava i dokonosti, a crvenom bojom odaje Kristovo stradanje i simbolizira samrtni san.

‘Lijepa kao makov cvijet!…’ Ova ruska poslovica najbolje govori koliko je mak (Papaver sombiferum L) bio obožavan u narodnim tradicijama Rusije.

Čahure maka, stare najmanje 4000 godina otkrivene su na obalama švicarskih jezera što govori o njegovom dugom prisustvu na tlu Europe.

U drevnoj asirskoj tradicionalnoj medicini mak je bio poznat kao ‘biljka radosti’.

U staroj se Grčkoj pripovijedalo da je mak nastao od Afroditinih suza, a vjeruje se da se opijum redovno koristio u misterijama boginje plodnosti Demetre.

U magično ‘Kleopatrino vino’, za kojim je ludila rimska aristokracija, pored sjemenki opojne tatule (Datura metel), sadržavalo je oko 30 posto opijuma.

Ko je želio da postane bogat i da uvijek ima novaca, savjetovano mu je da na Badnjak jede cvijet maka. Ipak, ovu biljku nije trebalo unositi u kuću, jer se smatralo da domaćinstvu donosi lošu sreću.

Opijum, gusti smolasti sok, koji se dobija zarezivanjem čahure ove ljekovite biljke, od najstarijih se vremena koristi u magiji, narodnoj medicini (kao lijek, otrov i protuotrov) i farmakopeji. Može se jesti ili pušiti.

Kako je poznato, opijum je imao veoma važnu ulogu među azijskim narodima, koji su ga kombinovali sa vinom, konopljom i kafoma. Posebno Arapi i Pezijanci, koji su ga smatrali moćnim afrodizijakom, dok su ga Tajlanđani koristili kao žrtvenu ponudu duhovima i u obredima u kojim su tonuli u stanje u kome su mogli sagledavati buduća zbivanja.

U srednjem vijeku, opijum se koristio kao sastojak različitih eliksira mladosti i dugovječnosti, a bio je i sastojak vještičijih opijumskih preparata, koji su se u narodu nazivali – vještičiji mehlemi.

Ako bi se uzimala u čaju, sluz divljeg maka (Papaver rhoeas L.), navodno je liječila od kroničnog bronhitisa, stišavala kašalj i grčeve želuca, pomagala kod upale porebrice s gnojenjem i upale krajnika.

Vjerovalo se da uzimanje većih količina maka na čovjeka djeluje negativno i da ga može zaglupiti. Čak ni dugo zurenje u mak nije dobro, jer se navodno može oslijepiti na kraće vrijeme.

(Ahmed Bosnić: “Knjige tajni”, 730 strana, tvrdi povez sa omotnicom, latinica, cijena 50,00 KM ili 25,00 evra plus PTT,, narudzbe na [email protected] )