MONONUKLEOZA: SPASONOSNE BILJNE TERAPIJE PROTIV “BOLESTI POLJUPCA”

Mada nema lijeka protiv izazivača infekcije, uz obavezno mirovanje koriste se medikamenti za ublažavanje pojedinačnih simptoma, a saveznike treba potražiti i u ljekovitom bilju

Ako ste malaksali ili isrcpljeni tokom dužeg vremenskog perioda, ne shvatajte to olako – upravo su to prvi simptomi infektivne mononukleoze, virusne infekcije koju u 90 posto slučajeva izaziva Eppsteinf-Barrov virus, mada u nekim slučajevima uzročnik može biti i citomegalovirus. Riječ je o oboljenju poznatom  kao „bolest poljupca“, jer se virus skriven u pljuvački veoma često prenosi francuskim poljupcem.

Rizik od infekcije povećava i zajednička upotreba posuđa, naročito čaša, kao i pribora za jelo, a širenju zaraze doprinose i kašljanje i kihanje. Mononukleoza se rijetko javlja nakon 35. godine, a najčešća je u periodu adolescencije, i to kod tinejdžera s oslabljenim imunološkim sistemom. Može se javiti u djetinjstvu, ali su njeni simptomi u tom slučaju toliko blagi da prolazi skoro potpuno neopaženo.

Malaksalost je kao jedini simptom infekcije prisutna od četiri do sedam sedmica nakon infekcije, s tim što treba imati na umu da virus u tijelu ne znači nužno da će doći do mononukleoze. Ukoliko se ona ipak javi, obično je praćena glavoboljom i povišenom tjelesnom temperaturom, koja se snižava nakon jedne do dvije sedmice.

Javljaju se i intenzivan bol i crvenilo grla u trajanju od pet do sedam dana, a prisutni su i mučnina i gubitak apetita. Ipak, najsigurniji znak da je došlo do „bolesti poljupca“ jesu uvećane limfne žlijezde na vratu, koje su veoma bolne na dodir. Ponekad može doći i do uvećanja jetre ili slezene, što se može osjetiti pod prstima ispod rebarnog luka.

Nadoknadite tečnost

Liječenje mononuleoze najčešće podrazumijeva strogo mirovanje, uz unos dosta vode ili svježe cijeđenih voćnih sokova. Naime, pacijenti se znoje dok im je tjelesna temperatura povišena, pa izgubljenu tečnost treba nadoknaditi.

Medicinska terapija je simpomatska, a ukoliko se lijekovi koriste, to su najčešće oni za snižavanje tjelesne temperatura ili antibiotici iz grupe penicilina, da bi se suzbila bakterijska infekcija grla koja u mnogim slučajevima prati mononukleoza.

U slučaju vrlo rijetkih komplikacija poput zakrčenja disajnih puteva ili naprsnuća slezene, koriste se lijekovi iz grupe kortikosteroida, mada se njihova upotreba izbjegava kad god je to moguće.

BILJNA APOTEKA KOD “BOLESTI POLJUPCA”

 

Nana i matičnjak za jak imunitet

S obzirom da ne postoji lijek protiv uzročnika bolesti, jak imunološki sistem uvijek je najbolja odbrana. Odbrambene bedeme organizma možete učvrstiti na sljedeći način: pomiješajte po 1 kašiku sitno isjeckanog lista i cvijeta kičice, lista matičnjaka i lsita nane. Mješavinu sipajte u 6 dl prokuhane vode, procijedite nakon dva sata, zasladite medom i pijte po jednu šolju prije doručka, ručka i večere tokom 10 dana.

Na isti način možete pripremiti i dozirati mješavinu od po 1 kašiku sitno isjeckanog lista i cvijeta podubice i lista ruzmarina.

 Živnite uz majčinu dušicu

Nana i matičnjak su u kombinaciji sa žalfijom odličan lijek protiv malaksalosti – treba pomiješati po 1 kašiku tih biljaka i sipati u 600 ml prokuhane vode. Procijedi se nakon 2 sata, a pije po jedna šolja prije doručka, ručka i spavanja.

Pored toga, može se koristiti i mješavina od po 1 supena kašika lista i cvijeta majčine dušice, ploda i lista komorača i lista oraha. Priprema se i dozira na isti način kao prethodni čaj.

 

Pomažu ehinacea i kokotac

U jačanju imuniteta, ali i ublažavanju otoka limfnih čvorova efikasan je čaj od ehinacee. Pravi se tako što se 30-50 g usitnjenog korijena biljke prelije s 1 litar prokuhane vode. Procijedi se poslije 10 minuta, a piju se tri šolje dnevno. Ipak, ehinaceu ni u kom obliku ne bi trebalo da koriste djeca, trudnice i dojilje, kao ni oboljeli od autoimunih oboljenja.

S druge strane, kokotac takođe jača imunološki sistem, ali i podstiče bolju cirkulaciju limfe u limfnim čvorovima. Čaj se pravi tako što se dvije kašike suhog lista i cvijeta stave u termos i preliju s 5 dl prokuhane vode. Pošto odstoji preko noći, procijedi se i pije u gutljajima tokom dana.

 I bijeli luk je dobar saveznik

Bijeli luk obavezno treba dodavati jelima, zajedno s đumbirom i kurkumom, mada se od njega može napraviti i djelotvorna tinktura. Uzmite 100 g usitnjenih češnjeva i prelije se sa 5 dl komovice. Nakon što tinktura odstoji dvije sedmice na tamnom i hladnom mjestu, procijedite je i uzimajte po 1 kašiku svakog jutra poslije doručka.

Hrastova kora smiruje otoke

Otečeni limfni čvorovi mogu se smiriti oblogama od hrastove kore. U šolju hladne vode ubaciti 20 g mlade hrastove kore i zagrijavati na tihoj vatri. Nakon što proključa, kuhati još pola sata, a potom procijediti. Dobijenom tečnošću natopiti čistu lanenu krpu, koju zatim treba omotati oko vrata. Obloga se mijenja na svakih 20 minuta. Na isti način pripremljen čaj može se koristiti i za ispiranje grla, posebno ako su uvećani limfni čvorovi praćeni bolom u grlu, a umjesto obloge od hrastove kore mogu se koristiti i one od crnog bibera. Lanenu krpu treba umočiti u alkohol, a potom po njoj posuti istucani crni biber i oviti je oko vrata.

 

Rastavić i piskavica: sjajan tandem

Obloge za smirivanje limfnih čvorova možete napraviti i tako što ćete pomiješati 50 g rastavića, 50 g sjemena piskavice i 20 g cvijeta arnike. Jednu kašiku mješavine preliti šoljom prokuhane vode i kuhati u poklopljenom loncu 5 minuta. Nakon što odstoji pola sata, čaj procijediti i njime natoljenu gazu držati dva puta dnevno na otečenim čvorovima.

 Uz bijeli sljez do zdravog grla

Ta ispiranje grla prije i poslije svakog jela možete koristiti čaj koji se pravi od 4 kašike bijelog sljeza i po 1 kašika usitnjenog lista i cvijeta hajdučke trave, zovinog cvijeta, lista i cvijeta kantariona, koprivinog lista i lista i cvijeta strižuše. Mješavinu sipati u 1,2 l prokuhane vode i procijediti nakon 90 minuta. Čaj se po želji može zasladiti medom, a nakon svakog ispiranja treba progutati po dva gutljaja.

Grlo se može ispirati i slanim rastvorom, koji se pravi tako što se pola kašike morske soli razmuti u šolji tople vode. Mješavinu treba koristiti za grgoljanje nekoliko puta dneno.

Žalfija snižava temperaturu

Ukoliko se tjelesna temperatura poveća tokom infekcije, saveznika za borbu treba tražiti u žalfiji. Uzmite 2 kašike sitno isjeckanog lista te, biljke i 1 kašiku lista i cvijeta podubice. Sve sipajte u 6 dl prokuhane vode, a nakon što odstoji dva sata, procijedite, po želji zasladite medom i pijte tokom dana.

U istu svrhu može se koristiti i čaj od 2 kašike lista nane i 1 kašike lista ruzmarina, koji se priprema i dozira na isti način kao prethodna mješavina.

 Zohva i kamilica bude apetit

Ako je apetit oslabljen uslijed mononukleoze, može pomoći čaj koji se pravi od po 2 kašike sitno isjeckanog cvijeta zohve i cvijeta kamilice. Mješavinu sipati u 6 dl prokuhane vode, ostaviti da odstoji 2 sata i procijediti. Pije se tokom deset dana, tri puta dnevno po jedna šolja prije obroka.

Može pomoći i mješavina od po 1 kašike cvijeta zove, cvijeta kamilice, te lista i cvijeta hajdučke trave. Priprema se i dozira na isti način kao prethodni čaj. Takođe, za vraćanje apetita može se koristiti i na isti način spremljena mješavina od po 2 kašike sitno isjeckanog cvijeta i lista kantariona, te cvijeta i lista podubice.

Maslačak i čičak jačaju jetru

Prilikom infekcije EBV virusom, laboratorijske analize pokazuju oslabljenu funkciju jetre. Stoga bi trebalo ojačati centalnu laboratoriju organizma, i to na sljedeći način: pomiješajte po 1 kašiku sitno isjeckanog korijena čička, korijena maslačka, korijena vodopije i trešnjinih peteljki. Sve sipajte u 6 dl prokuhane vode, a nakon što odstoji dva sata, procijedite i pijte tri puta dnevno prije obroka tokom deset dana.

Nakon toga, pomiješajte po 1 kašiku sitno isjeckanog korijena maslačka, šišarki hmelja, lista nane i lišća pelina. Pripremite i dozirajte na isti način kao prethodni čaj, a terapiju sprovodite 20 dana.

(aura.ba/magazin Aura)