Mokar kupaći kostim je neprijatelj ženskog zdravlja: Uzrokuje upale, glivične infekcije…

Čuli ste već toliko puta da mokar kupaći nije baš dobra zona za vaše intimno zdravlje. Naporno je mijenjati kupaći nakon svakog ulaska u vodu ali iz jednog razloga, zbog koga možete imati velike probleme, ipak ostanite disciplinovani.

Pamuk je zbog načina na koji prolazi vazduh kroz njega mnogo veći prijatelj ženskog zdravlja, a kako su kupaći napravljeni od sintetičkih materijala, potrebno je da ih mijenjate i dok ste na plaži.

Jer je sintetika teška za prolaz vazduha, vlaga se zadržava i onda nastaju problemi u vaginalnom području. Naime, mokar kupaći stvara ambijent u kome se mikroorganizmi razmnožavaju veoma brzo.

Zato je promena neophodna ako želite da izbjegnete infekcije urinarnog trakta i probleme sa gljivicama.

Preporuka je da uvijek imate rezervni kostim koji ćete presvući na plaži, a mokar osušiti. Takođe, kupaće kostime treba da perete svaki dan od morske vode ili hlora.

UPALA BEŠIKE, PROSTATE I URINARNOG TRAKTA

Nagle promjene temperature kao što su izlasci iz klimatizovanog prostora ili ulazak u hladno more mogu biti krivci za upalu bešike. Isto tako, treba pripaziti i kod korišćenja javnog toaleta gde se razne opasnosti kriju ne samo na dasci WC šolje, već i na kvakama, slavini i toalet papiru.

Vodite računa o higijeni peškira, češće mijenjate higijenske uloške, koristite pamučno donje rublje i uvijek se presvucite u suh kupaći.

GLJIVIČNE INFEKCIJE

Infekcijama ovog tipa najčešće se možete zaraziti korišćenjem bazena, a rjeđe u moru. Gljivicama najviše pogoduje vlažna sredina, pa je za njih idealno kad ste vi non-stop u mokrom.

Pored vlažnosti, pod većim faktorima rizika da im se razvije gljivična infekcija su osobe koje jedu puno slatkiša, piju alkohol, imaju oslabljen imunitet ili su izložene stresu. Spoljni polni organi (i materica) sadrže određenu miješanu floru koja održava kiselost toga područja, a izražava se kao pH vrijednost.

UPALA JAJNIKA

Upala ovog tipa veoma je česta kod žena za vrijeme boravka na moru, a simptomi upale jajnika propraćeni su bolovima u donjem dijelu trbuha,predjelu lijevog, desnog ili oba jajnika, a ponekad se može javiti i povišena tjelesna temperatura.

Upala ovog tipa mora se liječiti antibioticima koje će vam propisati ljekar, a kako bi je spriječili izbjegavajte hladne napitke i ne hodajte bosi. Dok traje upala, važno je stopala i stomak držati suhim i što više boraviti na suncu kako bi ugrijali stomak.