MODRICE, PROŠIRENE VENE, OTEČENOST: Izgled nogu govori o vašem zdravlju

Obratite dobro pažnju na izgled vaših nogu. Je rove pojave mogu biti veoma važni signali da nešto nije uredu sa zdravljem.

Otečeni gležnjevi
Od toplote naši gležnjevi često mogu da oteknu – posebno ako smo obuli tople cipele. Ali morate znati da to nije jedini razlog, kaže Marion Jau, pedijatar. Ona tvrdi da visok unos soli može da dovede do zadržavanja tečnosti u tijelu. Natrijum kontroliše ravnotežu tečnosti u tijelu. Previše soli može izazvati oticanje nogu, gležnjeva i stopala.

Edem je otok u zglobovima i često je rezultat predugog sjedenja ili stajanja kada se nakuplja tečnost, dok je lipoedem stanje koje uzrokuje nakupljanje viška masti u donjem dijelu tijela.

U najgorim slučajevima, otečene noge takođe mogu ukazivati na bolest srca, jetre i bubrega. Ako bubrezi ne funkcionišu kako treba, to može dovesti do zadržavanja tečnosti u tijelu i nogama.

Modrice
Modrice na ženskoj koži su obično blage. Međutim, previše aspirina ili nedostatak vitamina C mogu izazvati stanjivanje kože i pojavu modrica.

Bol u nogama
Bolne, teške i otečene noge su često posljedica nakupljanja tečnosti i loše cirkulacije zdrave krvi. Ovo je jedan od prvih znakova problema sa venama kod nekih pacijenata – koji se mogu javiti sa ili bez prisustva vizuelno istaknutih vena. Uveče pokušajte da sjedite sa nogama naslonjenim na zid da biste podstakli limfnu drenažu. Suho četkanje od stopala do butina takođe će pomoći u limfnoj drenaži. Marion Jau tvrdi da peckanje može biti simptom nedostatka B12 ili oštećenog nerva. Takođe može biti znak išijasa.

Otečene, upaljene vene
Natečene, upaljene vene često mogu biti izazvane trombozom. Simptomi upale izazvane trombozom uključuju crvenilo kože i bolne tvrde kvržice ispod površine. Iako se zapaljenje često smanjuje, tromboza može biti opasna, posebno ako se krvni ugrušak(i) u vašoj veni olabavi i putuje u druge dijelove tijela. Važno je da kažete svom ljekaru ako dođe do upale