MODERNI ROBINZON KRUSO: U DIVLJINI NEMA TERORIZMA…

Ovo su riječi australskog biznismena Dejvida Glašin koji već 20 godina sa psom živi na pustom ostrvu Restororejšn ajlend

Jedino društvo mu je pas mješanac po imenu Poli. Prije nego što se preselio na Restorejšn ajlend, malo ostrvo na sjeveroistoku Australije, bio je “težak” skoro 29 miliona dolara.
Čovjek koji je bio milioner. Međutim, odlučio da se odrekne svih životnih pogodnosti i da napusti gradsku svakodnevnicu.

Biznismen i stručnjak za nekretnine je veliki deo svog bogatstva izgubio u velikom slomu berze 1987. godine. Više puta je pokušavao da povrati svoje bogatstvo, ali je posle 10 godina digao ruke od civilizacije. Dejvid je rođen u Sidneju, a nakon što ga je ostavila žena, inspirisan razgovorom sa novom djevojkom, počeo je istraživati gdje bi mogao pobjeći  i ubrzo se preselio na pusto ostrvo. Zahvaljujući generatoru i solarnim pločama, može koristiti i Internet.

“Želja mi je umrijeti ovdje, gdje bih drugdje? Ovo je moj privatni raj na zemlji. Kad sam došao na ostrvo bio sam zaluđen  željom za novcem. Novac truje ljude, a i zbog njega mi se raspao i brak”, rekao je povodom dvadesete godišnjice boravka na otoku.

“Najviše mi nedostaju inteligentni razgovori i fizički kontakt drugih ljudi. Volio bih naći partnericu ili više njih koje bi bile spremne posjetiti me par puta godišnje.”

“Ipak, život ovdje nije lagan. Upadnem li u nevolju, nema nikoga ko bi mi pomogao i potpuno sam prepušten sam sebi.  Morski krokodili su predivne životinje i volim ih, ali jako su opasni. Ovdje nema rutine i to je ono što volim – svaki je dan drugačiji”.

“Ovdje ima zmija, paukova i krokodila, ali je sigurnije nego u mnogim dijelovima svijeta kad čujete o sve brojnijim terorističkim napadima”, zaključio je.

(TheLadBible/aura.ba)