Modeli ponašanja: čitanje bajki i nesvjesno poređenje s omiljenim likovima: Sindrom Zvončice i Petra Pana sve učestaliji

Za aura.ba piše Vahida Djedović: psihoterapeu i književnica

Vjerujem da smo svi čitali bajke i da imamo omiljeni lik, a velika vjerovatnoća je da se na nesvjesnoj razini, zapravo, poredimo s tim likom. Jung je to nazvao arhetipom, odnosno, modelom osobe i/ili njenim ponašanjem.

Svako od nas ima neku svoju svrhu, neki smisao koji dokučuje tokom odrastanja. Taj smisao je različit za različite ljude, ali po Viktoru Franklu, smisao treba da bude veći od nas samih. Znači da treba da se izdignemo iznad svoga ega i obavljamo svoju izabranu dužnost s ljubavlju. Znači da treba da odrastemo. Ali, što ćemo s onima koji ne žele odrasti?

Zvončica  je mlada, ambiciozna i uspješna žena kojoj je život sve dodijelio osim muškarca sa kojim je željela osnovati porodicu. Zato se i odlučila na internet upoznavanje. Našla je najposjećeniji sajt i na profilnu sliku stavila lik Zvončice. Nakon izvjesnog vremena i pažljivog odabira, odlučila je da se vidi sa jednim muškarcem. Divan, zabavan, nasmijan i seksi, brzo je osvojio njeno srce. Umjetnik, slikar, nesputani duh sa pomalo uvrnutim umom. Nakon šest mjeseci stali su pred matičara. Sada imaju trogodišnju kćer, ali on još uvijek leti po oblacima.

„Nikako da se spusti na zemlju. Još mašta o velikim izložbama i sebi kao o Michelangelu. Ima trideset dvije godine, a prodao je samo tri slike i to, ne baš za neki veliki novac. Ja dobro zarađujem, ali ne želim više da mu kupujem platno i boje. Kažem mu da se uhvati ozbiljnog posla, a on odgovara da će biti nesretan ako radi ono što ne voli. Čini mi se da nikad neće odrasti, ali još je dobar u krevetu, pa sve to podnosim. Međutim, ne znam do kada!? Već posustajem.“

Istraživanja pokazuju da  sve veći broj žena, koje traže partnera na sajtovima za upoznavanje, na profilnu sliku stavljaju lik Zvončice.
Vjerujem da smo svi čitali bajke i da imamo omiljeni lik, a velika vjerovatnoća je da se na nesvjesnoj razini, zapravo, poredimo s tim likom. Jung je to nazvao arhetipom, odnosno, modelom osobe i/ili njenim ponašanjem.

Ko je, dakle, Zvončica?

Zvončicom sam nazvala ženu koja je došla na psihoterapiju, a lik Zvončice iz bajke „Petar Pan“, predstavlja vilu koja može dočarati ljudima kako da lete. Zanimljivo je da je i Petru Panu pokazala moć letenja. Kao i Zvončica u bajci, Zvončica o kojoj pišem  je pomalo tvrdoglava i često odbacuje moje interpretacije. Postala je i ljubomorna, jer njen dragi muž, umjetnička duša, nikad nije živio kao sav normalan svijet:
„Spava danju, a noću radi. Tada ima inspiraciju. Često izlazi s društvom na piće. Tamo nosi svoja umjetnička djela i dobija aplauze. Ali, rijetko kad šta da proda.“

Kada smo, nakon nekoliko seansi počele da analiziramo bajku, sama je došla do zaključka da mu ona, zapravo, daje krila, da ga podržava, jer, kako kaže, zaista prekrasno slika, a onda mu prigovara, jer ne privređuje. Razgovarale smo i o ljubomori i njenoj nesigurnosti. Rekla je da je Vendi njegova majka s kojom se dobro ne slaže, da je nesigurna u njenoj blizini i zaključila da se udala za Petra Pana. Puno jednostavnije je podnijela konfrontacije koje su došle iz bajke, nego moje, kada sam je pokušavala suočiti s onim što o čemu bi govorila.

Kada sam je na početku seanse pitala zašto je stavilla sliku Zvončice, rekla je da ju je taj lik oduvijek fascinirao.

Inače, lijepog izgleda, prekrasnog osmijeha, pomalo manipulativna i arogantna, ponaša se slično kao Zvončica u bajci. Uživa da ga ucjenjuje, budući  da od nje zavisi, pokazujući pri tome koliko je moćna. U svađama često pribjegava agresiji, zapravo je ljuta na njega, jer ju ne voli dovoljno. Inače, majka joj je bila emocionalno hladna, a razvela se od njenog oca kada je imala četiri godine. Sa ocem je rijetko bila u kontaktu. I sama, emocionalno daleka, izrazitu ljutnju pokazuje prema ocu, (prema tome i prema svom mužu), jer se nikada nije potrudio da se izbori i da je viđa.
Majka je, da bi mu se osvetila, često zabranjivala da ju viđa, a on je nakon izvjesnog vremena potpuno odustao.

Naše savremeno doba prepuno je žena koje se ponašaju kao Zvončice: ambiciozne, lijepe, manipulativne, pasivno-agresivne i emocionalno daleke. Ili, emocionalno nezrele.

A ko je Petar Pan?

Petar Pan, baš kao i Zvončicin muž  iz priče, odbija da odraste i da se ponaša odgovorno. Kao i Zvončica, ne vezuje se emotivno. Iako strastven, njegova ljubav je površna i lepršava. Uglavnom bira zanimanje  u kojem ima publiku, jer voli da mu aplaudiraju. Narcistička struktura Petra Pana voli da joj se dive i da ga dižu u zvijezde.

S obzirom na činjenicu da su jako šarmantni i zavodljivi, ženama su omiljeni plijen. On traži ženu koja je poput Vendi. Zaštitničku. Ali, stvarnom Petru Panu više treba žena – majka koja će ga obožavati. Pa, iako je Vendi jaka žena, čak ni ona ne može da ostvari dugotrajnu vezu sa Petrom Panom, jer je, jednostavno, neuhvatljiv. Stalno je u letu.
Naš savremeni svijet prepun je i muškaraca koji nalikuju Petru Panu: zavodljiv, seksi, šarmantan, mladolik, u oblacima, neodrastao i emotivno nedostupan.

Zato su žene poput Vendi, uglavnom same. One stoje čvrsto na zemlji, znaju prave vrijednosti života, ali od šarmantnih Zvončica rijetko dolaze do izražaja. Također, ne žele muškarce sa sindromom Petar Pan.

Ipak, nisu sve žene Zvončice i svi muškarci Petar Pan.
(Iz knjige: „Terapeut ljubavi“)