EN KAMERON: SVAKO JUTRO PILA SOK OD MRKVE I POBIJEDILA RAK

Američka autorka velikog broja dječijih knjiga En Kameron operisala je rak debelog crijeva 6. juna. 2012. godine.

U trenutku operacije ova opaka bolest nalazila se u trećem stadijumu, a poslije operacije književnica se osjećala bolje, pa je odbila hemoterapiju.

Međutim, čini se da se radilo o nekoj vrsti placebo efekta. Naime, nedugo nakon operacije, 6. novembra 2012., rezultati kompjuterizovane tomografije pokazali su da je rak debelog crijeva ušao u četvrti stadijum i proširio se na pluća.

Ljekarske prognoze za nju nisu bile nimalo pozitivne. Predviđali su joj najviše tri godine, objašnjavajući da joj zračenje neće koristiti i savjetovali joj hemoterapiju, premda se nije moglo očekivati da će joj to produžiti život. Njen muž umro je 2005. od raka pluća, ali ona nije željela da odustane, pa je počela da traga za alternativnim tretmanima.

U svome traganju naišla je na ispovest Ralfa Kola koji je rak kože izliječio konzumirajući svakodnevno sok napravljen od 2,5 kilograma mrkve.

An je potom 17. novembra počela redovno da pije ovaj sok, ravnomjerno ga raspodeljujući tokom dana. Nije odlazila na hemoterapiju niti na zračenja, a nastavila je da jede s vremena na vrijeme i nezdravu hranu poput sladoleda. Dvije nedelje nakon ispijanja soka pregledana je pozitronskom tomografijom i rezultati su pokazali da je stanje nepromijenjeno.

Ali, osam nedelja nakon toga, 7. januara 2013., kompjuterizovana tomografija pokazala je da je opaka bolest prestala da se širi, tumori su počeli da se smanjuju, a s njima i otok na limfnim žlijezdama. Nakon četiri mjeseca terapije u martu 2013. rak se i dalje smanjivao, a žlijezde su se vratile u normalno stanje. Nakon osam mjeseci tretmana ustanovilo se da je rak nestao.

Tajna soka od mrkve je u masnom alkoholu i prirodnom pesticidu koji se nalazi u mrkvii, a za njega je dokazano da ima i antitumorska svojstva.

Ispijanje ovog soka povišava nivo karotenoida u krvi, organskih pigmenata za koje se smatra da preventivno djeluju na stvaranje ćelija tumora.

(webtribune.rs)