Moć pčele: Poslije samo mjesec dana pčelinjih uboda, Stefan Stangaciu izliječio hronični lumbalni bol

Dr Stefan Stangaciu, jedan od vodećih svjetskih apiterapeuta otkriva kako da koristite pčelinje proizvode, a da iz njih izvučete maksimalan efekat za svoje zdravlje

Dr Stefan Stangaciu, jedan od vodećih svjetskih apiterapeuta otkriva kako da koristite med, polen, propolis i pčelinji otrov

Svako ko se u svijetu ozbiljno bavi apiterapijom i pčelarstvom čuo je za dr Stefana Stangacija, jednog od vodećih svjetskih apiterapeuta i predsjednika čak dva evropska apiterapeutska društva – njemačkog i rumunskog.
Još od univerziteskih dana, dok je studirao opštu medicinu u Bukureštu, osjećao je da tradicionalna medicina, kao što je indijska i kineska, mogu mnogo pomoći zdravlju i nas Evropljana. Ozbiljne studije apiterapije započeo je 1991. godine, nakon što je čuo o izvanrednim preparatima koje su pravili pčelari udaljeni od svih važnih medicinskih institucija.

– Strastvena ljubav prema Majci prirodi i snažno vjerovanje da je košnica najbolja “apoteka” i “klinika” koju možemo naći, opredijelila me je za apiterapiju – kaže dr Stangaciu.

Zašto apiterapiju smatrate kraljicom prirodnih tretmana?
– Blokiranje toksina vrši se posebno u jetri, ali i na nivou svake ćelije. Supstance iz propolisa, polena i matičnog mliječa, pomoć u posebnih mehanizama, blokiraju toksine i pomažu organizmu da ih eliminiše.
Matična i trutovska mleč pomažu i u proizvodnji matičnih ćelija i omogućavaju pravilno umnožavanje ćelija, a samim tim štite od tumora. Ova dva pčelinja proizvoda pomažu u poboljšanju rada bubrega i urogenitalnog trakta. Postoji mnogo parova koji su imali probleme sa plodnošću i koji su, nakon tretmana matičnom i trutovskom mliječi u velikoj mjeri rešili svoj problem.

Koje još pčelinje proizvode ističete?
– Najbolji pčelinji proizvod za regeneraciju ćelija i cijelog organizma je polen, ako se koristi kontinuirano. Za koordinaciju i nervni sistem najefikasnije je upotrebljavati pčelinji otrov. Ovom terapijom nervni sistem se aktivira i dobija energiju. Informacije prima mnogo brže, efikasnije ih obrađuje i koordinira i mogućnost izlečenja je mnogo veća. Propolis je najvažniji zaštitinik ljudskog zdravlja, od koštane srži do limfne cirkulacije. Med je najmoćniji izvor energije. U medu je sadržana sva suština apiterapije.

Kako funkcioniše sistem liječenja u apiterapiji?
– Pacijenti dolaze kod mene sa medicinskom dijagnozom. Prostudiram nalaze ljekara i prelazim na energetsko-funkcionalnu dijagnozu koja nam pokazuje stepen energije u organima i kako oni rade. Kolege koje se bave akupunkturom veoma dobro uspostavljaju energetsko-funkcionalnu dijagnozu.
Onda prikljupamo još podataka – genetske predispozicije, psiho-emocionalnu dijagnozu… Kada imamo kompletnu sliku, počinjemo tretman.
Bolesti koje tretiramo su različite: od multiple skleroze, ciroze jetre, ulceroznog kolitisa, problema respiratornog i nervnog sistema, reumatizma, neplodnosti i druge.
Kod nas propolis postaje sve popularniji i njegova upotreba sve veća. Osim u obliku rastvora u alkoholu i vodenog rastvora, praktikuje se i rastvaranje propolisa u domaćoj rakiji prepečenici. Obično se rastvara 10 g propolisa na jedan litar rakije i upotrebljava se u obliku kapi ili se i pije.

– Ako prepečenica ima dovoljno alkohola i ekstrakcija traje najmanje 8-10 dana, onda bi sve trebalo da bude u redu. Ipak, doze mogu široko da variraju, u zavisnosti od godina, tjelesne težine i fizičke kondicije svake osobe. Doza od jedne kapi 30% rastvora propolisa na kilogram tjelesne težine obično je prihvatljiva (osobi koja ima 70 kg potrebno je obično 70 kapi tinkture dnevno), ali u nekim slučajevima, kao što su jake infekcije, može da se dâ dvostruka ili čak trostruka doza, razređena uvijek u mlakoj vodi (temperature tijela).

Kakve rezultate postižete primjenom uboda pčela u akupunkturne tačke (apipunktura)?
– Veoma dobre! Koristio sam taj metod da sebe izliječim od hroničnog lumbalnog bola koji je trajao oko tri godine. Poslije samo jednog mjeseca pčelinjih uboda bio sam izliječen i još uvijek, poslije toliko godina, nemam nikakve bolove!
Ipak, zbog rizika od anafilaktičkog šoka, ovaj snažan metod trebalo bi uvijek da se primenjuje pod ljekarskom kontrolom.

Vi se, uz apiterapeutski rad, bavite i pčelarstvom kao hobijem. Koliko često ste sa pčelama?
– Ne tako često koliko bih želio. Samo tri do četiri puta godišnje, kada nalazim vremena da posjetim svoje roditelje na selu. Ipak, planiram da otvorim vrt sa ljekovitim i medonosnim biljem koji će sponzore nalaziti u cijelom svijetu, zajedno sa Međunarodnom klinikom za apiterapiju, u okolini Bukurešta, tako da se nadam da ću biti u mogućnosti da ostatak života provedem uz najdivnija i najkorisnijija stvorenja koja nam je Majka priroda podarila!