Moć “crvenih dijamanata”: Goji bobice jačaju imunitet, štite jetru i snižavaju visok pritisak

Zbog svojih izuzetnih nutritivnih i antioksidacijskih svojstava koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini od pamtivijeka

U posljednjih nekoliko godina goji bobice munjevito su osvojile evropsko i američko tržište. Stižu s Himalaje, gdje ih već stoljećima jedu, ali i koriste u medicini zbog njihovih izvrsnih svojstava. U Aziji ih nazivaju “crvenim dijamantima”.

Osnovne karakteristike goji bobica:

– jačaju imunološki sistem

– poboljšavaju vid

– poboljšavaju cirkulaciju, opuštaju krvne žile i snižavaju povišen krvni pritisak

– štite jetru i bubrege

– pozitivno utječu na ten, mokraćni sistem i proizvodnju spermija

– ublažavaju bolove u leđima

– reguliraju šećer u krvi

Goji ili vučje bobice (Lycium barbarum) grmolika je biljka koja naraste do 3 metra u visinu. Plod je narandžastocrvene boje, dužine od 1 do 2 cm, duguljastog oblika. U svakoj je bobici od 10 do 60 sjemenki. Zbog svojih izuzetnih nutritivnih i antioksidacijskih svojstava koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini od pamtivijeka.

Goji bobice sadrže 18 aminokiselina, od kojih je 8 esencijalnih nužnih za život, 6 esencijalnih vitamina, 21 mineral, 8 polisaharida i 6 monosaharida, 5 nezasićenih masnih kiselina poput linolne i alfa-linolenske kiseline koje su neophodne za pravilno funkcioniranje mozga i živčanog sitema te druge važne spojeve.

Dobar su izvor vitamina C i željeza. Čak ih nazivaju “sretne bobice” zato što kažu da se čovjek dobro osjeća kada ih redovno konzumira, poboljšavaju energiju i izdržljivost organizma.

Goji bobice nisu lijek, ali predstavljaju jedan od najkvalitetnijih prirodnih dodataka prehrani za dobrobit cijelog organizma.