Mnogi misle da se najčešće razvode pjevačice, glumice i fudbaleri; istina je drugačija – medicinske sestre i sobarice su u vrhu

Svaki par ima svoje razloge za očuvanje zajednice ili zbog kojih se razilazi, ali, pokazalo se da određena zanimanja imaju veću stopu razvoda od drugih.

Kada je riječ o ljudima koji se vjenčavaju u zrelijem dobu, onima koji ostaju duže sami ili uopšte ne uplove u bračne vode, razvod je i dalje uobičajen kako na Balkanu, tako i u SAD-u.

Zbog raznih faktora, među kojima su profesija, obrazovanje ili nacionalna pripadnost, stopa razvoda veoma varira i teško ju je precizno izmjeriti. Na primjer, prema jednom istraživanju, stope razvoda su mnogo veće kod nezaposlenih u poređenju sa zaposlenima.

Svaki par ima svoje razloge za očuvanje zajednice ili zbog kojih se razilazi, ali, pokazalo se da određena zanimanja imaju veću stopu razvoda od drugih.

Koristeći podatke iz popisa stanovništva iz 2015. godine, statističar Nejtan Jau (Nathan Iau) otkrio je zanimanja sa najvišim stopama razvoda u Americi:

1. Menadžeri u kazinu (52,9 %)
2. Barmeni (52,7 %)
3. Radnici u kazinu (50,3 %)
4. Seteri mašina, rokova i tendera, metala i plastike (50,1 %)
5. Kol operateri (49,7%)

Prema jednoj analizi BIZLife/Infostud/BI, u zemljama bivše Jugoslavije profesije sa najvišom stopom razvoda su:

1. Plesačica (43%)
2. Barmen (38 %)
3. Fizioterapeut/maser (38%)
4. Radnik u kazinu (34 %o)
5. Stručnjak na području video igrica (31 %)
6. Telefonski operater (29 %)
7. Medicinska sestra (28 %)
8. Zabavljač, sportista (28 %)
9. Nosač prtljaga (28 %)
10. Teleprodavac (28 odsto)
11. Konobar (27 odsto)
12. Spremačica/sobarica (26 odsto)