Mnogi griješe, a to može narušiti zdravlje: ŠTA ZNAČI SPF NA KREMI ZA SUNČANJE

Kada provodimo vrijeme na suncu, izloženi smo dvijema potencijalno štetnim vrstama zraka: UVA i UVB.

Faktor zaštite od sunca (SPF) je broj, na primjer, SPF 15 koji pokazuje koliko zaštite proizvod nudi od UVB svjetlosti. Proizvod sa većim SPF brojem pružit će veću zaštitu.

Imajte na umu sljedeće: niska zaštita: SPF je ispod 15, srednja zaštita: SPF je 15 do 29, visoka zaštita: SPF je 30 do 49, veoma visoka zaštita: SPF je preko 50.
SPF je naučna mjera. Daje predstavu o tome koliko je manji rizik od oštećenja kože usljed upotrebe kreme za sunčanje.

Fokusira se na vrijeme koje je potrebno UVB zracima da prođu kroz kremu za sunčanje i izazovu da koža postane crvena, u poređenju sa vremenom kada nema kreme za sunčanje. Faktor se izračunava tako što se doza sunčevog zračenja koja je potrebna da izazove crvenilo kože podijeli sa dozom potrebnom da izazove crvenilo bez kreme za sunčanje, prenosi Medical News Today.

Ako je potrebno 15 puta duže da koža pocrveni sa kremom za sunčanje nego bez nanošenja kreme za sunčanje, SPF je 15. U teoriji – ako bi, pod određenim UV uslovima, bilo potrebno 10 minuta da nezaštićena koža počne da postaje crvena, krema za sunčanje sa SPF 30 bi to spriječila 300 minuta, odnosno pet sati, što je 30 puta duže.

Pogrešno je misliti da sa većim SPF-om osoba može duže vremena provesti na suncu, često se nailazi na ovo mišljenje.

Drugi faktori koji imaju uticaj: vremenski uslovi, doba dana, tip kože, kako se nanosi losion.

Efekat blokiranja zraka nestaje nakon najviše dva sata. Nakon toga, losion će morati ponovo da se nanese.