Mnogi događaji do danas su nerazjašnjeni: Duhovi, gnomovi, iznenadni nestanci i pojavljivanja…

  Na svijetu postoji mnoštvo nepoznanica i misterija koje golicaju ljudsku maštu. Ovo je popis onih manje poznatih, za koje do sada vjerovatno niste ni čuli, ali, sa sobom nose ogromnu dozu jezivosti, misterioznosti, pa čak i bizarnosti

 

 Shanti Devi

Godine 1930., u dobi od samo četiri godine, Shanti Devi iz Delhija rekla je roditeljima da je nekada živjela u gradu Muttri (danas poznat kao Mathura), da je bila majka troje djece koja je umrla pri porodu i da je njezino ime bilo Ludgi. Zbog toga što je neprestano govorila o toj priči, njezini su je roditelji odlučili i istražiti.

I zaista, ispostavilo se da postoji Muttra i da je u njemu živjela žena po imenu Ludgi, koja je umrla pri porodu. Tamo su doveli i Shanti, koja je odmah počela pričati tamošnjim dijalektom i prepoznala je svog supruga i djecu iz prethodnog života. Čak je dala 24 precizne izjave koje potvrđuju činjenice iz života preminule Ludgi.

Argentinski gnom

Godine 2008. Argentinac Jose Alvarez snimio je gnoma kojeg je “uhvatio” kamerom dok je ovo mitsko čudovište, veličine vrtnog patuljka, šetalo oko kuće u General Guemesu u argentinskoj provinciji Salta.

– To je bilo jednog jutra, mobitelom sam snimao svoje društvo kako zbija šale. Odjednom smo čuli nekakav čudan zvuk, kao da neko baca kamenje. Pogledali smo prema izvoru tog zvuka i vidjeli da se trava pomiče. Isprva smo mislili da je neki pas, ali jako smo se prepali kad smo ugledali biće u obliku gnoma – ispričao je Jose, a njegovu priču potvrđuju i drugi mještani koji su navodno također vidjeli to biće u nekoliko navrata.

 

Duh Freddyja Jacksona

Ovu zastrašujuću fotografiju snimljenu 1919. i prvi put objavljenu 1975. godine snimio je Sir Victor Goddard, umirovljeni časnik britanskih kraljevskih zračnih snaga. Na fotografiji pozira Goddardova eskadra, koja je služila u Prvom svjetskom ratu u vojnoj zračnoj bazi HMS Daedalus.

Na fotografiji se, osim pilota, pojavljuje i jedno lice “viška”, a riječ je o mehaničaru koji je dva dana ranije poginuo u avionskoj nesreći. Pogreb je održan na dan nastanka ove fotografije. Smatra se da je Jackson, nesvjestan svoje smrti, odlučio pozirati na ovoj grupnoj fotografiji.

 

Ukleti most Overtoun oplakuju psi

Most Overtoun sagrađen je 1859. godine blizu Miltona, u škotskoj regiji Dumbarton, a postao je poznat po cijelom nizu neobjašnjivih događaja. Prvi su zabilježeni pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka, kada je primijećeno da psi, obično oni s dugom njuškom, iznenada i neočekivano skaču s mosta u smrt.

U nekim slučajevima psi bi preživjeli ovaj 16 metara dug pad, oporavili se, pa ponovno pokušali isto. Uočeno je da su svi psi skočili s iste strane i s istog mjesta, što cijelu stvar čini još tajanstvenijom.

Neki vjeruju da je ovaj most uklet. Godine 1994. muškarac je svoje dijete bacio s mosta tvrdeći da je ono antikrist. Kasnije se isti taj muškarac pokušao ubiti skokom s tog mosta. Neki vjeruju i da je most Overtoun ‘tanko mjesto’ na kojem se susreću svijet živih i svijet umrlih, a ponekad i preklapaju.

 

Gdje je boravila punih 20 godina?

Felicia Felix-Mentor umrla je 1907. godine u dobi od 29 godina nakon iznenadne bolesti, one za koju Haićani vjeruju da osobu pretvara u zombija. Godine 1936. pronađena je žena koja je ‘bauljala’ ulicama sve dok nije našla put do farme za koju je tvrdila da je pripadala njezinom ocu. Vlasnici farme ženu su prepoznali kao Feliciju Felix-Mentor, za koju su gotovo 20 godina bili uvjereni da je mrtva, a da je to zaista ona potvrdio je i njezin suprug. Zbog lošeg zdravstvenog stanja, smještena je u bolnicu, a liječnici koji su se bavili ovim slučajem njezino su ponašanje opisali ovako:

– Njeni povremeni ispadi smijeha bili su lišeni emocija, a vrlo je često govorila o sebi u prvom ili trećem licu. Izgubila je osjećaj za vrijeme i bila je prilično ravnodušna prema svijetu oko sebe.

 

 Indijski mungos Gef

U septembru 1931. godine supružnici James i Margaret Irving, te njihova 13-godišnja kćerkica Voirrey, tvrdili su da čuju neprestano grebanje i čudne zvukove iza drvenih zidova svoje kuće. Nepoznato biće počelo je proizvoditi različite zvukove: ponekad je pljuckalo poput tvora, nekad je režalo poput psa, a nekad se glasalo kao dijete. Ubro je počelo govoriti i predstavilo se kao mungos Gef.

Gef je tvrdio da je rođen u indijskom Delhiju 1852. godine i, sudeći prema Voirrey, koja je jedina osoba koja je ovo biće vidjela, bio velik je kao štakor, sa žućkastim krznom i velikim, gustim repom (indijski je mungos mnogo manji od štakora i nema gust rep).

Gef je u nekoliko navrata tvrdio da je “jako, jako pametan mungos”, “prozaičan duh” i “duh u obliku lasice”. Jednom je kazao:

  • Ja sam čudovište. Imam ruke i imam noge, a da me vidite, onesvijestili biste se, bili biste prestravljeni, mumificirani, pretvorili biste se u kamen ili stup soli.

 

Voirrey Irving, koja je uzela Gefa pod svoje krilo, umrla je 2005. godine. U intervjuu objavljenom pred kraj života i dalje je tvrdila da Gef nije njezina izmišljotina.